گندزدايي آب
بکارگیری پرتو فرابنفش در فرایند پالایش آب و تصفیه فاضلاب روشی شناخته شده برای جایگزینی مواد شیمیایی گندزدا از قبیل کلر میباشد. پرتو فرابنفش عمل ضد عفونی را به طور موثر و بدون تولید ترکیبات مشکل زای جانبی ناشی از گندزداهای شیمیایی از قبیل کلر انجام میدهد.
بکارگیری پرتو فرابنفش در فرایند پالایش آب و تصفیه فاضلاب روشی شناخته شده برای جایگزینی مواد شیمیایی گندزدا از قبیل کلر میباشد. پرتو فرابنفش عمل ضد عفونی را به طور موثر و بدون تولید ترکیبات مشکل زای جانبی ناشی از گندزداهای شیمیایی از قبیل کلر انجام میدهد.
مناسب ترین زمان برای بازبینی استراتژی کلی فرایند گندزدایی در تصفیه خانه ها و شبکه توزیع آب شهری، زمان نوسازی تاسیسات موجود تصفیه آب آشامیدنی و یا در خلال طراحی تاسیسات جدید می باشد. گندزدایی مقدماتی و ثانویه شبکه توزیع آب، هر دو بایستی در قالب یک استراتژی کلی گندزدایی گنجانده شوند. در این مقاله مقایسه ای بین گندزداهای شیمیایی وUV به عمل آمده و تاثیرات انتخاب هر یک تشریح گردیده است.
آیا میدانید آب و فاضلاب
- در پساب ته نشینی ثانویه BOD معلّق، تقریباً 3 برابر BOD محلول است.
- در پساب ته نشینی اولیه BOD محلول بیشتر از BOD معلّق است.
- گستره مساحت سطح کربن فعال از 500 تا 1500 متر مربع در هر گرم گزارش شده است.
- در تصفیه خانه های فاضلاب، اگر فاضلاب را قبل از ورود به حوض هوادهی ازن زنی نمائیم BOD بالا می رود ولی COD تغییر نمی کند.
- بین کدورت و غلظت جامدات معلق در فاضلاب هیچ رابطه ای وجود ندارد امّا در پساب حوضجه های ته نشینی ثانویه در یک سیستم تصفیه بیولوژیکیبین کدورت و جامدات معلق رابطه زیر وجود دارد:
Suspended Solid (mg/lit)=(2.3-2.4)*Turbidity(NTU)
استاندارد 1053 آب
استاندارد 1053 آب
ردیف |
نوع ترکیب |
حداکثر مجاز بر حسب میلی گرم در لیتر |
1 |
کل مواد جامد محلول (TDS)(1) |
(2) (1500) |
2 |
سختی کل بر حسب caco 3 |
(3)(500) |
3 |
کلرور بر حسب CL |
400 |
4 |
سولفات بر حسب so4 |
400 |
5 |
هیدروژن سولفوره H2S |
5% |
6 |
آهن بر حسب Fe |
3/0 |
7 |
منگنز بر حسب Mn |
5/0 |
8 |
آلومینیوم بر حسب AL |
2/0 |
9 |
روی بر حسب zn |
3 |
10 |
مس بر حسب cu |
1 |
11 |
نیترات بر حسب NO3 |
(4)(50) |
12 |
نیتریت برحسب NO2 |
(4)(3) |
13 |
کلسیم برحسب ca |
250 |
14 |
منیزیم بر حسب Mg |
50 |
15 |
آمونیاک بر حسب NH3 |
5/1 |
16 |
سدیم بر حسب Na |
(5)200 |
حداکثر مقدار مجاز مواد شیمیایی کافی موجود درآب آشامیدنی در جدول شماره 4 آمده است.
استاندارد 1011 آب
استاندارد 1011 آب
ویژگیهای میکروبیولوژیکی آب
مقدمه
مطالعات همه گیر شناسی[1]بیانگر این مسئله است که مصرف آب آلوده چه بصورت مستقیم و چه از طریق استفاده از آن برای مقاصد بهداشت فردی یا تفریح می تواند سلامت انسان را به خطر بیاندازد. لذا برقراری ضوابط و استانداردهائی به منظور ارتقاء سطح بهداشت و پیش گیری از بیماریها ضروری است.
هدف:
1- هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگیهای میکروبیولوژیکی آب آشامیدنی و آب مصرفی استخرهای شنا می باشد.
2- تعاریف
منظور از کلیفر م ها باسیل های گرم منفی، بدون اسپور، هوازی و بی هوازی اختیاری است که ساکن روده بزرگ انسان و حیوانات خونگرم بوده و قادر به تخمیر قند لاکتوز و تولید اسید و گاز در دمای 35 تا 37 درجه سلسیوس می باشد.
همان کلیفرم های تعریف شده در بند 2-1 هستند که قادر به تخمیر قند لاکتوز تولید اسید و گاز در دمای 44 تا 45 درجه سلسیوس نیز می باشند . بیشتر شامل گونه های اشرشیاکلی کلبسیلا، آنتروباکترو وسیتروباکتر است.
آن دسته از کلیفرم های گرماپای هستند که در دمای 44 تا 45 درجه سلسیوس قادر به تولید اندول از تریپتوفان هستند.
2-4- آلودگی آب آشامیدنی :
بطور کلی آب خام حاوی دو دسته میکروارگانیسم است. دسته اول که میکروارگانیسم های دائمی [5](پایا) نامیده می شوند به طور طبیعی ساکن آب بوده، دارای نیازهای غذایی کمی هستند و بیشتر شامل باکتری های گرم منفی مانند گونه های اسینتو باکتر[6] فلاووباکتریوم [7] ، کرومو باکتریوم [8] می باشد. دسته دیگر که میکروارگانیسم های گذرا[9]نامیده می شوند از محیط اطراف (از طریق خاک، انسان یا حیوان) به آب انتقال می یابند و میکروارگانیسم های بیماری زا در این دسته قرار
می گیرند. میکروارگانیسم هائی کـه از طریق خوردن آب آلـوده ایـجاد بیـمـاری
مي كنند شامل گونه هاي سالمونلا، شیـگلااشرشیاکـلی،ویبـــریوکلرا[10]،کمپیلوباکترژژونی[11]کریپتوسپوریدیوم[12] آنتامباهیستولیتیکا [13]وژیاردیا [14]، بالانتیدیوم کلی [15]، و آسکاریس [16]، می باشد.
روشها و اقدامات اصلی و ضروری تصفیه آب درمحل مصرف در شرایط اضطراری
1- جوشاندن :
جوشاندن اولین روش گندزدایی آب شرب بوده است و مطمئن ترین روش برای حذف تمام انواع عوامل بیماری زا به ویژه در منابع آب سطحی و آب چاهها است . با جوشاندن آب به مدت 3 دقیقه در سطح تراز دریا ، 5 تا 20 دقیقه بسته به ارتفاع از سطح دریا، اکثر عوامل بیماری زا حذف می شود . آب جوشیده شده را در ظرف دربسته به مدت 24 ساعت می توان نگهداری نمود.
2- گندزدایی با کمک نور خورشید :
گندزدایی با نور خورشید اغلب از جمله روشهای ساده ، در دسترس و بدون نیاز به تجهیزات پیچیده و قابل اجرا درمحل مورد نیاز است بطری پلاستیکی شفاف از جنس (PET) مانند بطری های نوشابه خانواده مهم ترین وسیله مورد نیاز برای این روش است . ابتدا باید بطری ها را با آب و مایع ظرف شویی شستشو دهید و سپس 3 بطری را از آب پر نموده و 20ثانیه تکان داده و سپس بقیه بطری را از آب پر نمایید . بطریها باید به حالت افقی روی پشت بام در معرض نور خورشید قرار گیرد و پس از 6 ساعت تابش نور خوشید اغلب میکروبهای بیماری زا از بین می رود . برای موثر بودن این روش بهتر است آبهای با کمترین کدورت استفاده شوند . آب گندزدایی شده به این روش را تا 48 ساعت می توان نگهداری نمود .
خصوصيات باكتريولوژي آب آشاميدني
دلايل استفاده از كليفرم روده اي به عنوان شاخص معرف آلودگي آب به فاضلاب انساني عبارتند از:
تعداد (غلظت): تعداد بالاي اين باكتري هادر روده (روزانه هر نفر 100 تا 400 ميليارد كليفرم دفع مي كند)، به طوري كه حتي در اثر رقيق شدن هاي مكرر هم، مي توان اطمينان داشت كه اگر هر نوع باكتري در نمونه باشد، حتماً كليفرم روده اي هم وجود دارد.
تصفيه فاضلاب در اجتماعات كوچك
سپتيك تانك ساده ترين نوع تصفيه خانه تك واحدي است. كه تصفيه فيزيكي و بيولوژيكي به كمك باكتري هاي بي هوازي به طور همزمان در آن انجام مي گيرد و براي اجتماعاتي كه ظرفيت توليد فاضلاب آنها معمولاً حداكثر تا 400 مترمكعب در شبانه روز باشد، مورد استفاده قرار مي گيرد.
سپتيك تانك متشكل از يك انباره سرپوشيده اي است، كه معمولاً با بتون ساخته و در زير خاك مدفون ميباشد. فاضلاب پس از ورود به انباره به علت كاهش سرعت جريان، قسمتي از مواد معلق خود را به صورت ته نشيني از دست مي دهد، و از سوي ديگر انباره خارج ميشود.
شرایط بهداشتی انبار و سردخانه
پوشش دیوار انبار از جنس مصالح مقاوم ، سالم و قابل شستشو می باشد .
پوشش سقف از جنس مصالح مقاوم و سالم می باشد .
جهت شستشو محیط انبار شیرآب در انبار یا نزدیکی آن وجود دارد .
قفسه ها از دیوار حداقل 10 سانتی متر و از کف 20 سانتی متر فاصله دارند و طبقات از جنس سالم و زنگ نزن هستند .
سطل های زباله به تعداد و حجم مناسب وجود داشته، درب دار بوده و داخل آنها کیسه های پلاستیکی قرار داده می شود .
نظافت انبار ها در حد مطلوب می باشد و اصول انبارداری رعایت شده است .