سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...
امیرحسین ستوده بیدختی
تهیه محلولهای مولار
۱۳۹۵/۰۴/۰۷
12:45
|
مولاریته یا غلظت مولار که با (M) نشان داده میشود، عبارت است از تعداد وزن مولکول گرم (یا تعداد مول) از یک جسم حل شده در یک لیتر محلول. مول کمیت اساسی است که یک شیمیدان تجزیه با آن سر و کار زیادی دارند. یک مول برابر با 6.023X1023 مولکول از یک جسم است. اصطلاح مول در یک مفهوم وسیع برای توصیف مقادیر ترکیبات مولکولی ، عناصر آزاد و یونها بکار میرود. به بیان دیگر وزن تعداد 6.023X1023 عدد مولکول ، یون یا عنصر برابر با 1 مول مولکول ، یون یا عنصر است که به صورت مولکول گرم ، یون گرم یا عنصر گرم نامیده میشود.
تهیه محلولهای مولار
برای تهیه یک محلول مولار از یک ترکیب باید یک مول از آن را وزن کرده و به مقدار کافی به آن آب ااضافه کنیم تا دقیقا یک لیتر محلول بدست آید. به عنوان مثال برای تهیه یک محلول 2M از اسید سولفوریک باید گرم 196.16=98.08×2 از اسید سولفوریک را در مقدار کافی آب حل کنیم تا یک لیتر محلول 2M اسید سولفوریک بدست آید. وقتی یک محلول مایع تهیه میکنیم، حجم محلول به ندرت مساوی مجموع حجمهای اجزا خالص سازنده آن است. معمولا حجم نهایی محلول بیشتر یا کمتر از مجموع حجمهای اجزا سازنده آن است.
تهیه محلولهای مولار
برای تهیه یک محلول مولار از یک ترکیب باید یک مول از آن را وزن کرده و به مقدار کافی به آن آب ااضافه کنیم تا دقیقا یک لیتر محلول بدست آید. به عنوان مثال برای تهیه یک محلول 2M از اسید سولفوریک باید گرم 196.16=98.08×2 از اسید سولفوریک را در مقدار کافی آب حل کنیم تا یک لیتر محلول 2M اسید سولفوریک بدست آید. وقتی یک محلول مایع تهیه میکنیم، حجم محلول به ندرت مساوی مجموع حجمهای اجزا خالص سازنده آن است. معمولا حجم نهایی محلول بیشتر یا کمتر از مجموع حجمهای اجزا سازنده آن است.
اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی
۱۳۹۵/۰۴/۰۷
12:44
|
کلیفرم ها
گروهی از باکتری های هوازی و بی هوازی اختیاری ، گرم منفی ، میله ای شکل و بدون اسپور هستند که قادرند در شرایط هوازی در محیط های کشت انتخابی لاکتوزدار در دمای 5/0 ± 35 درجه سلسیوس در مدت 24 تا 48 ساعت تولید اسید و گاز کنند .
اساس روش
این روش براساس تلقیح حجم معینی از نمونه آب به محیط انتخابی لاکتوز دار و گرمخانه گذاری در دمای 5/0 ± 35 درجه سلسیوس انجام می پذیرد . سپس با استفاده از محیط های کشت انتخابی و تائیدی ، وجود کلیفرم ها تائید می شود .
نمونه برداری
دست کم 500 میلی لیتر آب را ( طبق استاندارد ملی 4208 ) سال 1376 آئین کار نمونه برداری از آب جهت آزمونهای باکتریولوژی نمونه برداری کنید .
گروهی از باکتری های هوازی و بی هوازی اختیاری ، گرم منفی ، میله ای شکل و بدون اسپور هستند که قادرند در شرایط هوازی در محیط های کشت انتخابی لاکتوزدار در دمای 5/0 ± 35 درجه سلسیوس در مدت 24 تا 48 ساعت تولید اسید و گاز کنند .
اساس روش
این روش براساس تلقیح حجم معینی از نمونه آب به محیط انتخابی لاکتوز دار و گرمخانه گذاری در دمای 5/0 ± 35 درجه سلسیوس انجام می پذیرد . سپس با استفاده از محیط های کشت انتخابی و تائیدی ، وجود کلیفرم ها تائید می شود .
نمونه برداری
دست کم 500 میلی لیتر آب را ( طبق استاندارد ملی 4208 ) سال 1376 آئین کار نمونه برداری از آب جهت آزمونهای باکتریولوژی نمونه برداری کنید .
شرح وسایل آزمایشگاه
۱۳۹۵/۰۴/۰۷
12:39
|
شرح وسایل آزمایشگاه
پی پت : ساده ترین و عملی ترین وسیله اندازه گیری جهت برداشتن حجم معینی از محلولها و مایعات است درجات پی پت بر حسب میلی لیتر و دهم لیتر است که اغلب در 20 درجه سانتی گراد مدرج شده اند یعنی حجم مورد نظر هنگامی کاملا دقیق است که محلول نیز 20 درجه سانتی گراد باشد
.فور یا oven: برای استریل کردن وسایل شیشه ای و فلزی در دمای 180-160 درجه سانتیگراد به مدت 2-1 ساعت مناسب است .
چراغ بونزن : با استفاده از ان می توانید دهانه لوله ازمایش ارلن و بشر و... که قبلا استریل شده اند را از ورود الودگی خارجی مصون نگه داشت .معمولیترین وسیله تولید گرما در ازمایشگاه است
بورت : استوانه شیشه ای مدرجی است که به وسیله ان می توان در تیتر کردن محلولها حجم معینی از مایع را مصرف کرد بورت معمولا در اندازه های 10 تا 100 میلی لیتری درجه بندی شده است و هر میلی لیتر نیز خود به 10 قسمت برابر تقسیم شده است در انتهای بورت شیری است که به وسیله ان می توان از محلول داخل بورت هر اندازه که خواسته باشیم استفاده کنیم .
. بالن ژوژه یا بالن حجمی : این بالن ها دارای گردن تنگ و باریکی بوده و دارای یک خط دایره ای شکل در روی گردن هستند حجم این بالنها 20 . 50. 100 .250 . 500 . 1000 .2000 میلی لیتری است این بالن ها جهت تهیه محلولهای استاندارد و رقیق کردن محلولها تا حجم معین به کار می روند .
ارلن مایر : برای گرم کردن مایعات و همچنین هنگامی که می خواهند از بورت برای سنجش محلولی استفاده کنند و یا رسوب را از محلولی به وسیله قیف جدا کنند از ان استفاده می کنند ارلن مایر به شکل مخروط است و ممکن است به صورت درجه بندی شده باشد
.بشر یا لیوان استوانه ای : ضخامت تمام جداره ان یکسان است و از ان برای گرم کردن محلول و مایعات استفاده می شود از نوع مدرج ان می توان برای تعیین حجم و یا برداشتن حجم مشخصی از محلولها و مایعات به طور تقریبی استفاده کرد از بشر مدرج یا ساده برای گرم کردن محلولها تهیه محلولها و برداشتن مایعات و انتقال محلولها استفاده کرد .
دسیکاتور : برای خشک کردن مقدار کم اجسام کاربرد دارد در قسمت پایین ان جسم جاذب الرطوبه ای مثل اسید سولفوریک غلیظ یا کلرید کلسیم قرار دارد جسم خشک کردنی را روی صفحه وسطی قرار می دهند
.قیف : برای انتقال مایعات از ظرفی به ظرف دیگر و همچنین برای صاف کردن رسوبها یا جدا کردن مایع از جامد به کمک کاغذ صافی مورد استفاده قرار می گیرد
مزور : به دو صورت 1 – گیلاس 2 – استوانه وجوددارد
پی پت : ساده ترین و عملی ترین وسیله اندازه گیری جهت برداشتن حجم معینی از محلولها و مایعات است درجات پی پت بر حسب میلی لیتر و دهم لیتر است که اغلب در 20 درجه سانتی گراد مدرج شده اند یعنی حجم مورد نظر هنگامی کاملا دقیق است که محلول نیز 20 درجه سانتی گراد باشد
.فور یا oven: برای استریل کردن وسایل شیشه ای و فلزی در دمای 180-160 درجه سانتیگراد به مدت 2-1 ساعت مناسب است .
چراغ بونزن : با استفاده از ان می توانید دهانه لوله ازمایش ارلن و بشر و... که قبلا استریل شده اند را از ورود الودگی خارجی مصون نگه داشت .معمولیترین وسیله تولید گرما در ازمایشگاه است
بورت : استوانه شیشه ای مدرجی است که به وسیله ان می توان در تیتر کردن محلولها حجم معینی از مایع را مصرف کرد بورت معمولا در اندازه های 10 تا 100 میلی لیتری درجه بندی شده است و هر میلی لیتر نیز خود به 10 قسمت برابر تقسیم شده است در انتهای بورت شیری است که به وسیله ان می توان از محلول داخل بورت هر اندازه که خواسته باشیم استفاده کنیم .
. بالن ژوژه یا بالن حجمی : این بالن ها دارای گردن تنگ و باریکی بوده و دارای یک خط دایره ای شکل در روی گردن هستند حجم این بالنها 20 . 50. 100 .250 . 500 . 1000 .2000 میلی لیتری است این بالن ها جهت تهیه محلولهای استاندارد و رقیق کردن محلولها تا حجم معین به کار می روند .
ارلن مایر : برای گرم کردن مایعات و همچنین هنگامی که می خواهند از بورت برای سنجش محلولی استفاده کنند و یا رسوب را از محلولی به وسیله قیف جدا کنند از ان استفاده می کنند ارلن مایر به شکل مخروط است و ممکن است به صورت درجه بندی شده باشد
.بشر یا لیوان استوانه ای : ضخامت تمام جداره ان یکسان است و از ان برای گرم کردن محلول و مایعات استفاده می شود از نوع مدرج ان می توان برای تعیین حجم و یا برداشتن حجم مشخصی از محلولها و مایعات به طور تقریبی استفاده کرد از بشر مدرج یا ساده برای گرم کردن محلولها تهیه محلولها و برداشتن مایعات و انتقال محلولها استفاده کرد .
دسیکاتور : برای خشک کردن مقدار کم اجسام کاربرد دارد در قسمت پایین ان جسم جاذب الرطوبه ای مثل اسید سولفوریک غلیظ یا کلرید کلسیم قرار دارد جسم خشک کردنی را روی صفحه وسطی قرار می دهند
.قیف : برای انتقال مایعات از ظرفی به ظرف دیگر و همچنین برای صاف کردن رسوبها یا جدا کردن مایع از جامد به کمک کاغذ صافی مورد استفاده قرار می گیرد
مزور : به دو صورت 1 – گیلاس 2 – استوانه وجوددارد
تیتراسیون
۱۳۹۵/۰۴/۰۷
12:37
|
روشی که توسط آن ، محلولی با غلظت مشخص به محلولی دیگر اضافه میشود تا واکنش شیمیایی بین دو ماده حل شده کامل گردد، تیتراسیون نامیده میشود.
مقدمه
تیتر کردن از روشهای تجزیه حجمی است. در تجزیه حجمی ابتدا جسم را حل کرده و حجم معینی از محلول آن را با محلول دیگری که غلظت آن مشخص است که همان محلول استاندارد نامیده میشود، میسنجند. در تیتراسیون محلول استاندارد بهطور آهسته از یک بورت به محلول حاوی حجم مشخص یا وزن مشخص از ماده حل شده اضافه میشود.
افزایش محلول استاندارد ، آنقدر ادامه مییابد تا مقدار آن از نظر اکیوالان برابر مقدار جسم حل شده شود. نقطه اکیوالان نقطه ای است که در آن ، مقدار محلول استاندارد افزوده شده از نظر شیمیایی برابر با مقدار حجم مورد نظر در محلول مجهول است. این نقطه را نقطه پایان عمل از نظر تئوری یا نقطه هم ارزی نیز میگویند.
روش تیتر کردن
در عمل تیتر کردن ، محلول استاندارد را از یک بورت به محلولی که باید غلظت آن اندازه گرفته میشود، میافزایند و این عمل تا وقتی ادامه دارد تا واکنش شیمیایی بین محلول استاندارد و تیتر شونده کامل شود. سپس با استفاده از حجم و غلظت محلول استاندارد و حجم محلول تیتر شونده ، غلظت محلول تیتر شونده را حساب میکنند.
مقدمه
تیتر کردن از روشهای تجزیه حجمی است. در تجزیه حجمی ابتدا جسم را حل کرده و حجم معینی از محلول آن را با محلول دیگری که غلظت آن مشخص است که همان محلول استاندارد نامیده میشود، میسنجند. در تیتراسیون محلول استاندارد بهطور آهسته از یک بورت به محلول حاوی حجم مشخص یا وزن مشخص از ماده حل شده اضافه میشود.
افزایش محلول استاندارد ، آنقدر ادامه مییابد تا مقدار آن از نظر اکیوالان برابر مقدار جسم حل شده شود. نقطه اکیوالان نقطه ای است که در آن ، مقدار محلول استاندارد افزوده شده از نظر شیمیایی برابر با مقدار حجم مورد نظر در محلول مجهول است. این نقطه را نقطه پایان عمل از نظر تئوری یا نقطه هم ارزی نیز میگویند.
روش تیتر کردن
در عمل تیتر کردن ، محلول استاندارد را از یک بورت به محلولی که باید غلظت آن اندازه گرفته میشود، میافزایند و این عمل تا وقتی ادامه دارد تا واکنش شیمیایی بین محلول استاندارد و تیتر شونده کامل شود. سپس با استفاده از حجم و غلظت محلول استاندارد و حجم محلول تیتر شونده ، غلظت محلول تیتر شونده را حساب میکنند.
آزمایشات آب و فاضلاب
۱۳۹۵/۰۴/۰۷
12:36
|
آزمایشات آب و فاضلاب
۱- تیتراسیون
۲- شرح وسایل آزمایشگاه
۳- اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی
۴- تهیه محلولهای مولار
۵- هدایت ویژه آب
۶- روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور
۷- اندازه گیری قلیاییت
۸- استاندارد روش نمونهگیری از پسآبهای صنعتی
اوتریفیکاسیون
۱۳۹۵/۰۴/۰۷
12:34
|
یکی از جدی ترین تهدیدهای زیست محیطی اکوسیستم های آبی پدیده اوتریفیکاسیون است که فقط در دریاچه ها ، خلیج ها، حوضچه های تثبیت و بعضی اوقات در رودخانه هایی که با سرعت کم در حرکت می باشند رخ می دهد .
اتروفیکاسیون دلالت بر غنی شدن پیکره آبی به وسیله مواد آلی ورودی و یا روانآب سطحی حاوی نیترات و فسفات دارد که به طور مستقیم رشد جلبکها و دیگر گیاهان آبزی را کنترل می کند. پروسه اوتریفیکاسیون به طور طبیعی اما آهسته و با دورۀ بالاتر از صد سال اتفاق می افتد اما فعالیتهای انسان فرایند اوتریفیکاسیون را تسریع می کند .
چهار فاکتور اصلی در این پدیده نقش دارندکه شامل نیتروژن ، فسفر، نور خورشید و گاز کربنیک است . عدم وجود هر یک باعث محدود شدن پدیده ا وتریفیکاسیون می شود و رشد الگها را محدود می کند. اوتریفیکاسیون اثرات مخرب زیادی بر روی اکوسیستم های آبی و در نهایت بر روی انسان وحیوانات می گذارد که این اثرات را می توان به صورت اثرات بیولوژیکی و فیزیولوژیکی تقسیم بندی نمود . یکی از اثرات بیولوژیکی اوتریفیکاسیون این است که کیفیت آب را برای مصارف خانگی، تفریحی و دیگر مصارف خراب می کنند . جلبک ها در روی سطح آب ایجاد کف می کنند که این کف مانع نفوذ اکسیژن به آب شده و باعث مرگ ماهی ها می شود .
اتروفیکاسیون دلالت بر غنی شدن پیکره آبی به وسیله مواد آلی ورودی و یا روانآب سطحی حاوی نیترات و فسفات دارد که به طور مستقیم رشد جلبکها و دیگر گیاهان آبزی را کنترل می کند. پروسه اوتریفیکاسیون به طور طبیعی اما آهسته و با دورۀ بالاتر از صد سال اتفاق می افتد اما فعالیتهای انسان فرایند اوتریفیکاسیون را تسریع می کند .
چهار فاکتور اصلی در این پدیده نقش دارندکه شامل نیتروژن ، فسفر، نور خورشید و گاز کربنیک است . عدم وجود هر یک باعث محدود شدن پدیده ا وتریفیکاسیون می شود و رشد الگها را محدود می کند. اوتریفیکاسیون اثرات مخرب زیادی بر روی اکوسیستم های آبی و در نهایت بر روی انسان وحیوانات می گذارد که این اثرات را می توان به صورت اثرات بیولوژیکی و فیزیولوژیکی تقسیم بندی نمود . یکی از اثرات بیولوژیکی اوتریفیکاسیون این است که کیفیت آب را برای مصارف خانگی، تفریحی و دیگر مصارف خراب می کنند . جلبک ها در روی سطح آب ایجاد کف می کنند که این کف مانع نفوذ اکسیژن به آب شده و باعث مرگ ماهی ها می شود .
روند تصفیه فاضلاب به روش برکه تثبیت
۱۳۹۵/۰۴/۰۷
12:33
|
یکی از متداولترین روشهای تصفیه فاضلابهای شهری درتصفیه خانه های ایران ، روش برکه تثبیت بهمراه هوادهی می باشد، درذیل به اختصار به بررسی فرایندهایی که عمدتاً دراین گونه تصفیه خانه ها مورد استفاده قرارمی گیرد می پردازیم:
فرایندهای مورد استفاده در روش برکه تثبیت بطور کلی شامل موارد ذکر شده زیر می باشد که هرکدام از آنها به بخشهای مجزا تقسیم می شوند:
الف.فرایند فیزیکی یا مکانیکی
ب.فرایند بیولوژیکی
ج.فرایند شیمیایی
فرایندهای فیزیکی یا مکانیکی:
1.آشغالگیری
اولین مرحله ازفرایندهای فیزیکی در تصفیه خانه محسوب می شود که هدف ازآن حذف ذرات درشت ورودی به سیستم و جلوگیری از آسیب رساندن به سایر تجهیزات است.برای این منظورا زسرندهای مخصوص که با توجه به استانداردهای فاضلاب مورد نظر طراحی شده است استفاده می گردد
فرایندهای مورد استفاده در روش برکه تثبیت بطور کلی شامل موارد ذکر شده زیر می باشد که هرکدام از آنها به بخشهای مجزا تقسیم می شوند:
الف.فرایند فیزیکی یا مکانیکی
ب.فرایند بیولوژیکی
ج.فرایند شیمیایی
فرایندهای فیزیکی یا مکانیکی:
1.آشغالگیری
اولین مرحله ازفرایندهای فیزیکی در تصفیه خانه محسوب می شود که هدف ازآن حذف ذرات درشت ورودی به سیستم و جلوگیری از آسیب رساندن به سایر تجهیزات است.برای این منظورا زسرندهای مخصوص که با توجه به استانداردهای فاضلاب مورد نظر طراحی شده است استفاده می گردد