تهیه منشور برای پروژه
تهیه منشور پروژه یکی از گامهایی است که اغلب هنگام شروع پروژه ها در سازمان ها نادیده گرفته میشود. تجزیه و تحلیل ریشه ای علل شکست پروژه ها، معمولا "چشم انداز ضعیف" یا " عدم وجود منشور پروژه" را به عنوا ن یکی از دلایل مهم در شکست پروژه ها و یا به بیراهه رفتن آنها شناسایی کرده اند.
با داشتن این دانش نسبت به موضوع، چرا تهیه یک منشور خوب برای پروژه، این همه مشکل است؟ قطعا این امر به دلایل پیچیده فنی نظیر پیدا کردن نرم افزاری برای مستند کردن اطلاعات، نمیتواند باشد. بسیاری از پروژه ها بنا به دلایل اندکی از داشتن منشور مناسب بی بهره هستند که در ادامه به بیان این دلایل می پردازیم.
مدیران کسب و کار که حمایت مالی پروژه را بر عهده دارند، با مدیریت پروژه آشنایی کافی ندارند. پرداختن و علاقه مندی به پروژه ها تنها بخشی از وظایف کاری مدیران کسب و کار است. این افراد به دنبال نتیجه هستند. در بسیاری از موارد، در هنگام بروز مشکلات، با تخصیص یک نفر برای حل آن (مثلا یک مدیر پروژه)، مسئولیت خود را انجام شده می دانند. اگر تهیه منشور پروژه وظیفه پشتیبان مالی پروژه باشد، وی برای تهیه منشوری که به عنوان پایه و اساس فعالیت های آتی پروژه عمل خواهد کرد، نیاز به آموزش دارد.
اغلب معلوم نیست که در یک سازمان چه کسی مسئول تهیه منشور است. وقتی مدیر کسب و کار مسئله (تهیه منشور) را به فرد دیگری (مثلا مدیر پروژه) تخصیص داد، به کارهای دیگر پرداخته و تهیه منشور را رها میکند. در این نقطه، قانون 50% وارد بازی میشود: اگر یک کار را به 2 نفر بصورت مساوی واگذار کنید، هر کدام از این افراد تنها 50% مسئولیت تکمیل آن را بر عهده می گیرند. بنابراین لازم است که مسئول تهیه منشور پروژه در متدولوژی مدیریت پروژه به خوبی مشخص شود.
تهیه منشور پروژه مسئولیت مدیر پروژه است، معمولا منشورهای تهیه شده برای پروژه ها بصورت ناقص تهیه می شوند که همین امر باعث بوجود آمدن چشم اندازی تیره از همان ابتدای کار می شود. در بسیاری از موارد، مدیر پروژه در ابتدای شکل گیری پروژه، در جریان مباحثات تجاری نمی باشد. با تخصیص مدیر پروژه، بازگشت به موضوعاتی که هم اکنون به اتمام رسیده تلقی می شود و بررسی مجدد آنها، برای مدیر پروژه یک ضعف به حساب می آید. در چنین مواقعی چگونه مدیر پروژه می تواند گام های بلندی برای به حرکت درآوردن پروژه بردارد؟ مرور مجدد موارد کلی نظیر اهداف کسب و کار، آرمانها و عوامل کلیدی موفقیت می تواند بسیار زمانبر و رویه مند باشد و منجر به نتیجه نگردد. در نتیجه بسیاری از مدیران پروژه با این احساس ناخوشایند در پروژه به پیش می روند که گویا چیزی را در آن از دست داده اند.
به عنوان یک مدیر پروژه، نقش و مسئولیت شما در هنگام تهیه منشور برای پروژه چیست؟ از آنجاییکه ممکن است شما کنترلی روی وجوه مورد نیاز برای پشتیبانی مالی از پروژه نداشته باشید، احتمال دارد که تمایل زیادی به تهیه منشور برای آن را نیز نداشته باشید.
مدیران کسب و کار اغلب منشورهای نامناسبی را تهیه میکنند. ولی این بدان معنا نیست که شما باید این نواقص و کاستی ها را قبول کرده و کار خود را ادامه دهید. به یاد داشته باشید که شما مسئول نهایی موفقیت پروژه هستید. بنابراین به نفع شما است و البته مسئولیت شما است که که قبل از صرف تلاش، زمان و هزینه بیشتر اطمینان حاصل نمایید که منشور مناسب را در اختیار دارید.
در اینجا چند مورد از مواردی که باید در تهیه منشور پروژه در نظر داشت آمده است. اگر سازمان شما با مفاهیم مربوط به منشور پروژه آشنا نیست، باید این مفاهیم را آرام آرام بیان کرده و این فرآیند را بدون نام بردن از عبارات رسمی نظیر منشور، ماموریت های سازمان و یا سند چشم انداز، اجرا کنید.
گام 1: شناسایی یک حامی برای پروژه
باید یک مدیر کسب و کار وجود داشته باشد که به اندازه کافی به پروژه علاقه داشته و مسئولیت تامین مالی پروژه را بر عهده داشته و همچین نماینده سایر اعضای تیم مدیریت باشد. این فرد باید با اهداف و نیازمندی های کسب و کار پروژه آشنا باشد. اگر نتوانید چنین کسی را پیدا کنید، حتما مشکلی وجود دارد. پروژه ها به منظور دستیابی به اهداف کسب و کار اجرا میشوند. اگر کسی وجود نداشته باشد که نگران این اهداف باشد، مدیریت باید این سوال را بپرسد که اصلا برای چه کاری این پروژه را انجام میدهید؟
گاهی اوقات مدیران پروژه در چنین موقعیتی قرار میگیرند که یک مدیر پروژه با چندین مدیر کسب و کار (حامی) طرف میشود. اگر در پروژهای با چنین شرایطی (بدون یک حامی مشخص در رده مدیریتی) مواجه شدید، بهترین راه حل این است که هرچه سریعتر یک حامی را تعیین کنید. بدون داشتن یک حامی در پروژه بزودی در پروژه دچار مشکل خواهید شد. کمتر مدیر پروژهای وجود دارد که بتواند در برابر درخواست های مدیران کسب و کار دوام بیاورد و بتواند همه تغییرات دلخواه آنها در محدوده پروژه را برآورده کند.
یک مدیر پروژه بدون داشتن یک حامی، از سوی مدیران کسب و کار به عنوان یک منبع آزاد برای انجام هرکاری که حتی بیربط به اهداف اصلی پروژه هم می باشد، تلقی میگردد. این امر منجر به پروژهای میشود که اهداف و ذینفعان بسیار زیادی دارد و یک مدیر پروژه تلاش میکند تا خواسته های افراد بسیار زیادی را برآورده کند.
گام 2: تخصیص یک مدیر پروژه مشخص
خوشبختانه این کار انجام شده است، چون شما در پروژه هستید (فرض کردیم شما مدیر پروژه هستید). این بخش از تهیه منشور پروژه اغلب خارج از کنترل مدیر پروژه است ولی مواردی وجود دارد که ممکن است بر روی آن اثرگذار باشید.
مدیران پروژه باید در زودترین زمان ممکن قیب از شروع فرآیند برنامه ریزی تعیین شوند. مدیران تجاری اغلب فرض را بر این میگذارند که برنامه ریزی آرمانها، اهداف، عوامل کلیدی موفقیت و سایر موارد کلی پروژه و کسب و کار فقط و فقط در حیطه مسئولیت آنها است. با این حال، حتی اگر مدیر پروژه در هنگام تهیه این موارد شنونده باشد و کار دیگری نکند، حضور وی می تواند تاثیر زیادی در ارتقای توانمندی های وی در مدیریت پروژه در آینده داشته باشد، مخصوصا در موقعی محدوده پروژه از آنچه برنامه ریزی شده است به آرامی خزش کند.
شما به عنوان مدیر پروژه باید مدیران کسب و کار را مجبور کنید که شما را در زودترین زمان ممکن در فعالیتهای مربوط به انتخاب پروژه و فرآیند تهیه منشور پروژه دخیل کنند. موفقیت شما به این کار بستگی دارد.
گام 3: مستند کردن نیازهای کسب و کار پروژه
درصورتیکه پروژه هم اکنون یک پشتیبان مالی دارد، ممکن است فرض را بر این بگذارید که نیازهای کسب و کار آن مستند شده اند. اما این مورد همیشه صادق نیست. گاهی اوقات پشتیبان مالی پروژه منافع پروژه را میداند ولی بصورت رسمی آن را مستند نکرده است. اگر این پشتیبان مالی، شرکت را ترک کرده و یا ارتباط وی با پروژه قطع شود، در صورتیکه نیازهای کسب و کار پروژه شفاف نشده باشد، چه کسی میتواند این کاستی را جبران کند. در این صورت، پروژه چگونه میتواند از گردبادهایی که سازمان را تهدید میکند، جان سالم به در برد. در صورتیکه نیازهای کسب و کار پروژه به خوبی مستندسازی شده باشند، حتی مدیر پروژه نیز میتواند ارزش و اهمیت پروژه را برای سازمان به خوبی تشریح و از آن دفاع کند.
درک ارزش های تجاری پروژه باعث می شود که شما و تیم پروژه همیشه با انگیزه بمانید. وقتی که اهداف پروژه تاثیر مهمی داشته باشد، بیشتر افراد با بهره وری بالاتر کار میکنند. حتی اگر اهداف خیلی بزرگ هم نباشند، داشتن درک روشنی از ارزشها و منافع پروژه باعث میشود اعضای تیم به نسبت حالتی که افراد نسبت به علت اجرای پروژه دانش کافی ندارند، انگیزش بیشتری داشته باشند.
در مواردی که مشخص شود که ارزش تجاری پروژه پایین است و یا اصلا هیچ ارزش تجاری در آن وجود ندارد (چنین پروژه هایی واقعا وجود دارند!)، بهتر است که این موضوع را هرچه زودتر فهمیده و از صرف زمان و هزینه غیر ضروری توسط سازمان برای آن پروژه جلوگیری کنید. در صورتیکه سازمان به هر دلیلی پروژه را شروع کرده است، به عنوان یک مدیر پروژه شما موظف هستید که ریسک کاهش بودجه برای پروژه را همیشه در نظر داشته و برای آن برنامه ریزی کنید.
اجزای یک منشور خوب
چه پشتیبان مالی پروژه بخواهد منشور پروژه را بنویسد یا مدیر ارشد یا مدیر پروژه و یا هر کس دیگر، یک منشور خوب باید در بردارنده موارد زیر باشد:
نیازهای کسب و کار پروژه: همانگونه در بالا بدان اشاره شد، این هدف اصلی ترین هدف از تهیه یک منشور می باشد. بدون داشتن یک نیاز شفاف و مستند شده برای کسب و کار، پروژه همانند یک کشتی بدون قطب نما در آبهای ناشناخته میباشد. نیازمندیهای کسب و کار باید نشان دهنده نوع منافعی باشد که پروژه برای سازمان ایجاد خواهد کرد، مانند کاهش در هزینه ها، افزایش درآمد و یا افزایش رضایت مشتری.
طرح کسب و کار: طرح کسب و کار باید نیازمندی های کسب و کار را بصورت ریالی (دلاری، پوند، یورو و غیره) نمایش دهد. سازمان شما برای نشان دادن طرح های کسب و کار باید فرمت های استاندارد داشته باشد تا بتوانید از این طریق چندین پروژه را برای انتخاب با یکدیگر مقایسه کند.
محدوده پروژه بصورت کلی: این بخش باید بر اساس اطلاعاتی که از پشتیبان مالی پروژه به دست آمده است، تهیه شود. از آنجاییکه پشتیبان مالی، پول مورد نیاز برای پروژه را تامین میکند، مهم است که قبل از آنکه در معرض خواسته های سایر ذینفعان قرار بگیرید، نگرش وی از پروژه را بخوبی درک کنید. همچنین از آنجاییکه ممکن است نیازهای کسب و کار بسیار کلی و بزرگ باشند، محدوده پروژه میتواند به حیطه های تخصصی محدود باشد.
عوامل بحرانی موفقیت: کلیه جنبه های کسب و کار، پروژه، تیم پروژه، زمانبندی، اقلام قابل تحویل و غیره را که در صورت عدم دستیابی به آنها به موفقیت پروژه آسیب خواهد رساند را شناسایی و مستندسازی کنید.
عوامل بحرانی موفقیت که به خوبی درک شده و مستند شده اند، در موقع تصمیم گیری های دشوار در خصوص محدوده، زمان، هزینه و کیفیت به تعیین تکلیف در خصوص تعیین مسیر حرکت پروژه کمک ساز خواهند بود.
فرضیات و محدودیتهای پروژه: این محدودیتها و فرضیات را در ابتدای پروژه مستند کرده و هر از چندگاهی آن را مجددا مرور کنید. در این مرحله، این محدودیت ها باید نشان دهنده محدودیت ها در سطح پروژه باشند، مانند محدودیت های سرمایه ای پروژه، تاریخ های تکمیل مورد نیاز و یا نیازهای کیفی.
اختیارات مدیر پروژه: در منشور پروژه باید مسئولیت مدیر پروژه به منظور روشن کردن نقش وی در مواجهه با ذینفعان و سازمان، مشخص گردد. بدون شرح این اختیارات، پروژه تنها متکی بر مهارت های فردی مدیر پروژه خواهد بود. اگر تنها یک نقش وجود داشته باشد که باید برای تکمیل موفق آمیز پروژه شفاف گردد، آن نقش، نقش مدیریت پروژه است.
امضاء: ممکن است اینگونه تصور شود که امضاء گرفتن بر روی منشور پروژه یک کار فرمالیته است که اگر هم انجام نشود، مشکل خاصی بوجود نمی آید (مانند تهیه منشور پروژه در نگاه اول). اما این چنین نیست. امضای منشور پروژه به این معنا است که "من اطلاعات موجود در این منشور را خوانده، فهمیده و با آن موافق هستم". منشور بدون امضاء، تنها یک سند برنامه ریزی مانند بسیاری اسناد دیگر است که ممکن است توسط سایر ذینفعان بررسی شده و یا نشود. بدون امضای پشتیبان مالی و مدیریت بر روی منشور پروژه، چگونه ذینفعانی که ارتباط نزدیکی با پروژه ندارد می توانند دید روشنی از اهمیت پروژه در سازمان داشته باشند.
نظرات متفاوتی در خصوص اینکه چه کسی مسئول تهیه منشور پروژه است وجود دارد. در تئوری، بهترین گزینه آن است که پشتیبان مالی پروژه منشور پروژه را تهیه کند، اما در واقعیت اغلب پس از شناسایی نیازهای کسب و کار (بصورت سطحی) و تعیین مدیر پروژه، این کار به مدیر پروژه تفویض می شود. اگر منشور پروژه بصورت منظم و با دقت و مشارکت ذینفعان مهم و مناسب تهیه شود، اینکه چه کسی آن را می نویسد و یا بر فرآیند تهیه آن نظارت می کند، اهمیت کمتری پیدا می کند.
منتشر شده در شماره 1 خبرنامه مدیریت پروژه
کلر زنی مخازن آب
۲ ـ گندزدایی آب با کلر مادر: در این روش به ازای هر یک لیتر آب ۳ قطره از محلول کلر ۱ درصد اضافـــــه می شود، بعــد از نیم ساعت میزان کلر باقیمانده را اندازه گیری نموده در صورتی که میزان کلر باقیمانده بین ۲/۰ تا ۸/۰ میلی گرم در لیتر باشد آب قابل مصرف است، در غیر این صورت تعداد قطرات کلر ۱ درصد را تا ۷ قطره و مدت زمان را تا یک ساعت تغییر می دهیم تا میزان کلر باقیمانده در حد مطلوب به دست آید. ب ـ گندزدایی آب چاه:۱ ـ کلرینه کردن آب چاه: در این روش ابتدا حجم آب موجود در چاه اندازه گیری می شود و بعد به ازای هر متر مکعب آب ۳ تا ۵ گرم پودر پرکلرین به آب اضافه می شود و حداقل نیم ساعت زمان تماس در نظر گرفته می شود. در این روش هم در صورت نتیجه مطلوب کلرسنجی آب قابل استفاده است، در غیر این صورت باید میزان کلر اضافه شده و زمان تماس کلر با آب را تغییر داد تا کلر باقیمانده مطلوب به دست آید. بهتر است گندزدایی چاه آب بعد از برداشت روزانه انجام شود. ۲ ـ روش کوزه گذاری: در این روش در بدنه یک کوزه سفالی با گنجایش ۱۲ تا ۱۵ لیتر ۲ سوراخ ۶ میلیمتری در دو طرف کوزه نزدیک وسط آن ایجاد کرده سپس ۷۵۰ گرم پودر پرکلرین و ۳ کیلوگرم ماسه کاملاً تمیز را مخلوط کرده و داخل کوزه ریخته پس از آن در کوزه را با یک ورقه پلاستیک غیرقابل نفوذ محکم بسته و کوزه را در چاه آویزان می کنند به نحوی که پایین تر از سطح آب قرار گیرد، این مقدار پرکلرین برای گندزدایی آب چاهی که روزانه ۹۰۰ تا ۱۲۰۰ لیتر آب از آن برداشت می شود به مدت یک هفته کافی است. گندزدایی آب در مقیاس بزرگ: کلرینه کردن آب مخازن: ابتدا حجم مخزن را معین نموده، سپس به ازای هر متر مکعب آب از ۳ تا ۵ گرم پـــــــودرپرکلرین استفاده می شود. کلرینه کردن مخازن به روشهــای دستی و مکانیکی انجام می شود که در روش دستی لازم است حتماً پس از اضافه کردن محلول کلر آب مخزن به هم زده شود. بعد از گذشت نیم ساعت در صورت مناسب بودن نتیجه کلرسنجی آب قابل مصرف است. در روش مکانیکی با استفاده از کلریناتورها بهتر است کلریناتور در محل ورودی آب به داخل مخزن قرار گیرد تا زمان تماس مناسب بین کلر و آب فراهم شود. قابل ذکر است که نتیجه کلرسنجی در کلیه ساعات شبانه روز و در نقاط مختلف شبکه لوله کشی باید در حد مطلوب باشد. روش کلر زنی مخازن آب کلرینه کردن آب مخازن: ابتدا حجم مخزن را معین نموده، سپس به ازای هر متر مکعب ( ۱۰۰۰لیتر ) آب از ۳ تا ۵ گرم پـــــــودرپرکلرین استفاده می شود. کلرینه کردن مخازن به روشهــای دستی و مکانیکی انجام می شود که در روش دستی لازم است حتماً پس از اضافه کردن محلول کلر آب مخزن به هم زده شود. بعد از گذشت نیم ساعت در صورت مناسب بودن نتیجه کلرسنجی آب قابل مصرف است قابل ذکر است که نتیجه کلرسنجی در کلیه ساعات شبانه روز و در نقاط مختلف شبکه لوله کشی باید در حد مطلوب باشد . حد مطلوب آخرین شیر مصرفی شبکه ./ ۸ تا ۱ PPM (قسمت در میلیون ) طرز تهیه و استفاده از محلول کلر مادر از ترکیب سه قاشق مرباخوری- ( ۱۵ گرم )از پودر پرکلرین۷۰درصد در یک لیتر آب ، کلر مادر بدست می آید که باید در یک بطری تیره رنگ یا پوشیده با کاغذ آلومینیوم نگهداری شود . ۳ تا ۷ قطره از این محلول کلرمادر در یک لیتر آب بمدت ۳۰ دقیقه آنرا بهداشتی و قابل شرب می نماید . نحوه گندزدایی مخازن تعمیر شده و یا جدیدالاحداث
حجم مخزن به متر مکعب |
درصد خلوص کلر |
کلر مورد مصرف به کیلو گرم |
ساعت ماند کار |
۱۰۰ |
۷۰ |
۳/۴ |
۱۲ |
۲۰۰ |
۷۰ |
۶/۸ |
۱۲ |
قبل از گند زدائی، جدار داخلی مخازن با برس سیمی تمیز و شست وشو گردد و با توجه به حجم مخزن به ازای هر متر مکعب ۴۳ گرم پرکلرین ۷۰ درصد به صورت محلول آماده نمود. بعد از این مرحله چندین بار با آب مخزن را شستشو می دهیم طبق جدول زیر مقدار کلر مورد لزوم محاسبه گردد.
آموزش واترجیمز watergams - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۹۵
Justification of the Project - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۹۵
plan first - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۹۵
21 تیرماه، روز جهانی بدون پلاستیک - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۹۵
معرفی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
داستان مدیریتی - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
مدیریت مالی چیست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
What Are We Doing? - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
The AXELOS Family - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
مروری بر استراتژی مایکروسافت در تصاحب لینکدین - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
where PMBOK Guide helps us - جمعه هجدهم تیر ۱۳۹۵
شناخت عوامل تعیینکننده پایداری - چهارشنبه شانزدهم تیر ۱۳۹۵
اخلاقیات کاری: مجموعهای از تصمیمات کوچک - سه شنبه پانزدهم تیر ۱۳۹۵
روش کلر زنی مخازن آب - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
قبل از جهانی شدن چه باید کرد؟ - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
نقش هوش هیجانی در مدیریت سازمان - شنبه دوازدهم تیر ۱۳۹۵
What is PRINCE2? - جمعه یازدهم تیر ۱۳۹۵
کدورت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
فلیم فتومتر - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان DO - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان CO2 - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون سدیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون پتاسیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری سولفات در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد کردن محلول های شیمیایی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اسپکتروفتومتری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آشنایی با برخی معرفهای آزمایشگاهی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
لوازم معمولی آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری غلظت یون فسفات در آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایش HPC - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد روش نمونه گیری از پسآبهای صنعتی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
PH متری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری قلیاییت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
هدایت ویژه آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تهیه محلولهای مولار - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
شرح وسایل آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تیتراسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایشات آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اوتریفیکاسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روند تصفیه فاضلاب به روش برکه تثبیت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
بیوفیلمها - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
انواع روش هاي بيولوژيکي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
مروری بر آینده شغلی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
قانون مدیریت پسماندها - یکشنبه ششم تیر ۱۳۹۵
تصفیه آب در داخل زمین - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب های زیرزمینی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
انواع آب معدنی - شنبه پنجم تیر
اندازه گیری نیتریت در آب آشامیدنی
نیتریت و نیترات یون هایی هستند که به عنوان بخشی از چرخه طبیعی ازت وجود دارند.در نتیجه شواهد اخیر مبنی بر وجود نیتریت در برخی آب ها نتیجه گرفته شد که باید رهنمونی برای نیتریت پیشنهاد شود.برای سنجش میزان نیتریت در آب از روش دیازوتیزاسیون استفاده می شود. در این روش نیتریت با سولفانیل آمید در محیط اسیدی واکنش می دهد.ترکیب دی آز وی حاصل با نفتیل اتیلن دی آمین ترکیب می شود و تولید رنگ دی آزوی پر رنگ می کند که جذب آن با اسپکتروفتومتر اندازه گیری می شود.
مواد مورد نیاز:
محلول سولفانیل آمید
محلول N – (۱- نفتیل) اتیلن دی آمین – دی هیدروکلراید
محلول سازی:
سولفانیل آمید:
۵ گرم سولفانیل آمید را در مخلوطی از ۵ میلی لیتر اسید کلریدریک غلیظ و حدودا ۳۰۰ میلی لیتر DDW حل کنید.و حجم ان را به ۵۰۰ سی سی برسانید.این محلول تا چند ماه پایدار است.
محلول N – (۱- نفتیل) اتیلن دی آمین – دی هیدروکلراید:
۵۰۰ گرم از پودر N – (۱- نفتیل) اتیلن دی آمین – دی هیدروکلراید را به حجم ۵۰۰ میلی لیتر می رسانیم.محلول فوق را باید در بطری شیشه ای نگهداری کرد.
شرح آزمایش:
۵۰ میلی لیتر از نمونه را داخل ارلن ریخته و ۱ سی سی از محلول سولفانیل آمید به آن اضافه می کنید.۲ تا ۸ دقیقه برای انجام واکنش صبر کنید. در این مرحله ۱ سی سی از محلول نفتیل اتیلن دی امین را به نمونه اضافه کرده.۱۰ دقیقه صبر کنید.حال دستگاه اسپکتروفتومتر را
کالیبره کرده و نمونه را داخل سل ریخته و در طول موج ۵۴۳ نانومتر میزان جذب نیتریت را بخوانید. تمام این مراحل را برای نمونه شاهد نیز باید انجام دهید.
محاسبات:
مقدار نیتریت در نمونه را به طریق زیر محاسبه می کنند:
تغییرات جذب تغییرات غلظت = m
جذب بلانک - جذب استاندارد ۰ -۳۵ M=
Df = فاکتور رقت
اگر نمونه ۱۰% باشد، df = 10 و اگر نمونه ۵ % باشد df = 20 است.
آموزش واترجیمز watergams - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۹۵
Justification of the Project - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۹۵
plan first - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۹۵
21 تیرماه، روز جهانی بدون پلاستیک - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۹۵
معرفی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
داستان مدیریتی - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
مدیریت مالی چیست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
What Are We Doing? - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
The AXELOS Family - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
مروری بر استراتژی مایکروسافت در تصاحب لینکدین - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
where PMBOK Guide helps us - جمعه هجدهم تیر ۱۳۹۵
شناخت عوامل تعیینکننده پایداری - چهارشنبه شانزدهم تیر ۱۳۹۵
اخلاقیات کاری: مجموعهای از تصمیمات کوچک - سه شنبه پانزدهم تیر ۱۳۹۵
روش کلر زنی مخازن آب - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
قبل از جهانی شدن چه باید کرد؟ - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
نقش هوش هیجانی در مدیریت سازمان - شنبه دوازدهم تیر ۱۳۹۵
What is PRINCE2? - جمعه یازدهم تیر ۱۳۹۵
کدورت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
فلیم فتومتر - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان DO - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان CO2 - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون سدیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون پتاسیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری سولفات در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد کردن محلول های شیمیایی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اسپکتروفتومتری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آشنایی با برخی معرفهای آزمایشگاهی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
لوازم معمولی آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری غلظت یون فسفات در آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایش HPC - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد روش نمونه گیری از پسآبهای صنعتی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
PH متری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری قلیاییت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
هدایت ویژه آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تهیه محلولهای مولار - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
شرح وسایل آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تیتراسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایشات آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اوتریفیکاسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روند تصفیه فاضلاب به روش برکه تثبیت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
بیوفیلمها - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
انواع روش هاي بيولوژيکي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
مروری بر آینده شغلی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
قانون مدیریت پسماندها - یکشنبه ششم تیر ۱۳۹۵
تصفیه آب در داخل زمین - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب های زیرزمینی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
انواع آب معدنی - شنبه پنجم تیر
شاخص های موفقیت
1- جانبداری از عمل: یافتن راه حل و آزمایش آنها. انجام دادن کار به جای انتظار طولانی برای راه حل.
2- نزدیک بودن به مشتری: گوش دادن مدام به مشتری و یاد گرفتن از او.
3- خودمختاری و ابتکار: پرورش رهبران و نوآوران در سازمان ، آزاد گذاشتن کارکنان و تشویق آنها به قبول خطر.
4- بهره وری از طریق کارکنان: حرمت گذاشتن به افراد به عنوان منشا عقاید و نه صرفا کسانی که کار انجام می دهند.
5- داشتن رویکرد های عملی و متکی بر ارزش ها: مدیریت از طریق پرسه زدن در محیط کار؛ مدیران به جای آنکه دور از دسترس باشند، علاقه و توجه خود را آشکار می سازند.
6- تمرکز بر نقاط قوت: شناسایی نقاط قوت سازمان و تمرکز منابع در آنها.
7- شکل ساده و کارکنان کم: ساختارهای ساده و یکدست که در آن همه می دانند تا چه حد در حساسیت نسبت به مشتری و نوآوری نقش دارند.
8- روش های آزاد و در عین حال جدی: اعطای اختیار تا مراحل برخورد کارکنان با مشتری، شناخت و سازگاری میان انعطاف پذیری و کنترل، کیفیت در برابر هزینه، کارآیی در مقابل اثر بخشی و حصول اطمینان نسبت به وجود احساس همگونی و هدفمندی از طریق ارزش های مشترک فرهنگی.
شاخص های موفقیت برگرفته از کتاب تعالی سازمان- باب نورتون
روش صحیح کلرسنجی آب
تعاریف : آب آشامیدنی :
منظور آبی است که عوامل فیزیکی ، شیمیایی ، بیولوژیکی و رادیونوکلوئیدی در حدی باشد که مصرف آن جهت آشامیدن عارضه سوئی در کوتاه مدت یا دراز مدت در انسان ایجاد نکند.دفع فاضلاب :
منظور سیستم فاضلابی است که طبق اصول بهداشتی به چاههای جاذب با مخزن سپتیک و یا شبکه جمع آوری و تصفیه وصل می گردد. دسترسی خانوار به منابع تأمین آب بهسازی شده : ۱ – حداقل بیست لیتر برای هر نفر در شبانه روز۲ – دسترسی خانوار به شبکه لوله کشی توسط شیر برداشت به انشعاب عمومی یا انشعاب خصوصی ، چشمه بهسازی شده ، قنات بهسازی شده ، چاه بهسازی شده یا برکه بهسازی شده و جمع آوری آب باران۳- منابع تأمین آب در فاصله ۱ کیلومتری محل سکونت خانوار یا حداقل ۳۰ دقیقه پیاده روی واقع شده باشد .
روش انجام کلرسنجی از آب: ۱ - باز گذاشتن شیر آب بمدت یک دقیقه۲ - شستشوی محفظه کیت کلرسنج با آب مورد نظر۳ - استفاده از معرف ها یا قرص طبق دستورالعمل سازنده کیت۴ - اختلاط کامل نمونه آب با معرف۵ - قرائت میزان کلر آزاد باقیمانده بلافاصله بعد از اختلاط۶ - مطابقت با مقدار توصیه شده در استاندارد ملی ۱۰۵۳ ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی۷ - شستشوی کیت در پایان کارتست pH آب: • شستشوی کیت با آب مورد نظر • پر کردن محفظه کیت از آب مورد نظر تا خط نشانه • اضافه کردن معرف فنل رد ( طبق دستورالعمل سازنده کیت) • اختلاط کامل معرف با نمونه آب • قرائت میزان pH آب بلافاصله بعد از اختلاط و ثبت آن • شستشوی کیت در پایان کار • مطابقت با مقدار توصیه شده در استاندارد ملی ۱۰۵۳ نمونه برداری آب جهت آزمایش باکتریولوژیکی: • جدا کردن کلیه متعلقات شیر آب ( شلنگ و……) • تمیز کردن خروجی شیر با دستمال تمیز • باز کردن شیر آب بمدت ۲-۱ دقیقه قبل از برداشت • ضد عفونی کردن شیر آب با پنبه الکل مشتعل بمدت یک دقیقه • باز کردن شیر آب بمدت ۲-۱ دقیقه قبل از برداشت • برداشتن درب شیشه نمونه برداری آب به آهستگی • پرکردن شیشه نمونه برداری از نمونه آب تا ۳/۲ فضای شیشه • قرار دادن درب شیشه روی ظرف • آزمایش کلر ازاد باقیمانده ؛ pH ؛ کلر ترکیبی ( طبق دستورالعمل کلرسنجی)• ثبت مشخصات روی بر چسب نمونه : Ø نوع منبع آبØ آدرس دقیق نقطه برداشتØ ساعت برداشتØ تاریخ برداشتØ میزان تست کلر آزاد و کلر ترکیبیØ میزانpH Ø نام نمونه بردار • استفاده از کلمن حاوی Icepack جهت حمل نمونهنمونه برداری جهت آزمایش شیمیایی آب : برای هر ماده شیمیایی در کتاب استاندارد متد دستورالعمل خاص روش نمونه برداری آب تدوین گردیده است. - ظروف مورد استفاده از جنس پلی اتیلن در حجم حداقل ۲ لیتر - باز گذاشتن شیر آب بمدت ۱-۲ دقیقه - ظرف بایستی تمیز و فقط مختص به برنامه نمونه برداری آب باشد. - شستشوی ظرف چند بار با آب موردنظر - پرکردن ظرف از آب مورد نظر - در نهایت جهت تعدادی از فاکتورهای شیمیایی خاص ؛ تا ارسال نمونه به آزمایشگاه و آزمایش طبق دستورالعمل استاندارد متد ؛ مواد نگهدارنده تغییرات pHو …. به نمونه آب اضافه می گردد. - در صورت تهیه تجهیزات مورد نیاز؛ درجه حرارت ، pH ، هدایت الکتریکی در محل تعیین گردد. توجه: - اندازه گیری کلر آزاد باقیمانده در نمونه برداری جهت آزمایش شیمیایی برای بعضی از پارامترها ضروری است زیرا قبل از آزمایش باید کلر آزاد باقیمانده خنثی شود
آموزش واترجیمز watergams - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۹۵
Justification of the Project - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۹۵
plan first - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۹۵
21 تیرماه، روز جهانی بدون پلاستیک - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۹۵
معرفی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
داستان مدیریتی - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
مدیریت مالی چیست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
What Are We Doing? - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
The AXELOS Family - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
مروری بر استراتژی مایکروسافت در تصاحب لینکدین - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
where PMBOK Guide helps us - جمعه هجدهم تیر ۱۳۹۵
شناخت عوامل تعیینکننده پایداری - چهارشنبه شانزدهم تیر ۱۳۹۵
اخلاقیات کاری: مجموعهای از تصمیمات کوچک - سه شنبه پانزدهم تیر ۱۳۹۵
روش کلر زنی مخازن آب - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
قبل از جهانی شدن چه باید کرد؟ - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
نقش هوش هیجانی در مدیریت سازمان - شنبه دوازدهم تیر ۱۳۹۵
What is PRINCE2? - جمعه یازدهم تیر ۱۳۹۵
کدورت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
فلیم فتومتر - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان DO - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان CO2 - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون سدیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون پتاسیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری سولفات در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد کردن محلول های شیمیایی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اسپکتروفتومتری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آشنایی با برخی معرفهای آزمایشگاهی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
لوازم معمولی آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری غلظت یون فسفات در آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایش HPC - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد روش نمونه گیری از پسآبهای صنعتی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
PH متری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری قلیاییت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
هدایت ویژه آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تهیه محلولهای مولار - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
شرح وسایل آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تیتراسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایشات آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اوتریفیکاسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روند تصفیه فاضلاب به روش برکه تثبیت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
بیوفیلمها - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
انواع روش هاي بيولوژيکي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
مروری بر آینده شغلی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
قانون مدیریت پسماندها - یکشنبه ششم تیر ۱۳۹۵
تصفیه آب در داخل زمین - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب های زیرزمینی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
انواع آب معدنی - شنبه پنجم تیر
استاندارد روش روزمره نمونه گیری آب
۱ ـ هدف
هدف از ارائه این دستورالعمل بیان و چگونگی روشهائی است که مناسب نمونهگیری روزمره از آب جهت آزمونهای تجزیه شیمیائی , فیزیکی و میکروبیولوژی میباشد .
۲ ـ دامنهکاربرد
۲ ـ ۱ ـ کاربرد این روشها فقط در مقیاس عمومی و برای آزمونهای روزمره کنترلی در جهت شناخت تغییرات ویژگیها آب در رسیدن به حدود بحرانی مناسب بوده و در موارد داوری و یا مورد خاص که به دقت عمل بیشتری احتیاج دارد باید از استاندارد روش نمونهگیری آب ( استاندارد شماره ۲۳۴۷ ایران ) استفاده شود .
۲ ـ ۲ ـ با حذف سترون کردن ظروف نمونهگیری روشهای نمونهگیری این استاندارد در مورد آزمونهای شیمیائی و فیزیکی نیز بکار میرود .
۳ ـ نکات عمومی
۳ ـ ۱ ـ هدف از نمونهگیری بدست آوردن قسمت کوچکی از آب است که نمایانگر خصوصیات واقعی منبع اصلی باشد و عوامل مهم آن عبارتند از :
نقاط نمونهگیری , زمان و تناوب نمونهگیری حفظ ترکیبات نمونه تا لحظه آزمون
۳ ـ ۲ ـ در هر روش نمونهگیری قواعد زیر باید بکار رود .
الف ـ نمونهها باید نمایانگر وضعیت موجود در نقطه نمونهگیری باشد .
ب ـ حجم نمونه باید در حدی باشد که تکرار آزمون به تعداد مورد نظر میسر گردد .
ج ـ نمونهها باید طبق روشی جمعآوری بستهبندی و حمل و نقل شود که پیشبینی و مراقبتهای لازم جهت عدم تغییر در ترکیبات و خصوصیات ویژه آن تا مرحله اجرای آزمایش صورت پذیرد .
۳ ـ ۳ ـ نمونهها را باید بطور معمول بدون جداکردن ذرات معلق برداشت و درصورتیکه آب موجود در منبع اصلی دارای مواد کلوئیدی و یا مواد معلق بهم پیوسته باشد . باید نمونهها بطور نسبی نمایانگر این مواد نیز باشد .
۴ ـ ظروف حمل نمونه
این ظروف باید از نوع پلاستیک خشک ( پلیاتیلن ) و یا شیشهای باشد که بدلیل نشکن بودن ظروف پلیاتیلن معمولا به نوع شیشهای برتری دارد . ولی در مورد نمونههائی که دارای ترکیباتی مانند فسفر است در غلظتهای بالا باید از نوع شیشهای استفاده نمود . ( نوع ظرف زمان نگهداری و شرایط آن در جدول شماره یک جهت هر آزمون بیان شده است .)
۴ ـ ۱ ـ ظروف پلیاتیلن را در محلول ۵ درصد ید در محلول ۸ درصد یدور پتاسیم بمدت یک هفته قرار دهید تا بصورت غیر فعال درآید .
۴ ـ ۲ ـ ظروف شیشهای را نیز بمدت ۸ روز در محلول %۵ درصد اسید فلوئوریک قرار دهید .
۴ ـ ۳ ـ در جمعآوری نمونه برای آزمونهای باکتریولوژی لازم است ظروف حمل نمونه در ابتدا سترون شده و سپس بکار رود . و اینگونه نمونهها باید بفوریت مورد آزمون قرار گیرد و در غیر اینصورت با قرار دادن نمونهها در محل تاریک و درون یخ مسائلی مانند تکثیر و یا ازمیان رفتن خصوصیات میکروبیولوژی تا حدود ۲۴ ساعت پس از جمعآوری بحداقل میرسد .
ولی در هر صورت اولویت دارد تا شش ساعت اولیه آزمایش گردد .
۴ ـ ۴ ـ در هنگام نمونهگیری از آبهای کلردار باید چند قطره از محلول ده درصد تیوسولفات نیز به ظرف نمونهگیری اضافه نمود .
۵ ـ روشهای نمونهگیری
۵ ـ ۱ ـ روش نمونهگیری از آبهای زیر زمینی
۵ ـ ۱ ـ ۱ ـ وسائل مورد نیاز
الف : بطری دهان گشاد شیشهای و یا پلاستیکی ساخته شده از مواد غیر سمی به حجم ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلیلیتر که قبلا استریل شده و درپوش آن از نوع پیچی و یا توپی بوده و این درپوش نیز بوسیله ورقه آلومینیومی و یا کاغذی ضخیم استریل پوشیده شده و بوسیله کش و یا نخ محکم میشود .
ب : یخدان
۵ ـ ۱ ـ ۲ ـ نمونهگیری از شیر و یا پمپ آب
الف : بمنظور بدست آوردن یک نمونه نمایانگر خصوصیات اصلی منبع آب از شیر و یا پمپ , جریان آب را بمدت یک تا دو دقیقه برقرار کنید . ( لازمست در ابتدا بوسیله شعله گاز و یا چراغ الکلی محل خروج آب را حرارت داد )
ب : کاغذی محافظ و سرپوش بطری نمونهگیری را بطور یکجا با گرفتن کاغذ محافظ از روی بطری بردارید .
ج : بطری را تا حدود ۳ الی ۴ سانتیمتری لبه آن از آب پر کنید .
د : سرپوش و کاغذ را بجای خود گذاشته و پس از محکم کردن بطری را درون یخدان قرار دهید .
۵ ـ ۱ ـ ۳ ـ نمونهگیری از چشمه : مطابق روش فوق رفتار کرده و دهانه بطری را در زیر آب چشمه در محلی که آب آن بپائین ریخته میشود بدقت طوری بگیرد که مشابه برداشتن آب از شیر باشد .
۵ ـ ۱ ـ ۴ ـ نمونهگیری از چاههای سرباز کمعمق :
الف : هنگام نمونهگیری از چاه و یا یک منبع سرباز کمعمق , در پوش بطری را طبق روش بیان شده قبلی برداشته و بطری را واژگونه طوری در آب فرو برید که در عمق ۲۵ تا ۴۰ سانتیمتری سطح آب قرار گیرد .
ب : بطری را بآرامی طوری کج کنید که دهانه و گردن آن بسمت بالا قرار گیرد و در حین پرشدن از آب آنرا در جهت مخالف خود را بطور افقی حرکت دهید .
ج : چنانکه آب دارای جریان باشد , دهانه بطری را متستقیمأ در مقابل آب قرار دهید .
د : بطری را از آب خارج کرده و مقداری از آب آنرا خالی نمائید بطوریکه سطح آب به ۳ الی ۴ سانتیمتری لبه برسد .
ه : بطری نمونه را درون یخدان قرار دهید .
۵ ـ ۲ ـ روش نمونهگیری از رودخانه , استخر , مرداب و پلاژ : جمعآوری نمونه معمولا از کنار منبع آب و یا از روی پل و یا کمک قایقهای کوچک انجام میگیرد و بدلیل فاصله بین منبع آب و نمونهگیر معمولا از وسایل مخصوص باید استفاده شود .
۵ ـ ۲ ـ ۱ ـ وسایل مورد نیاز :
الف : بطری دهان گشاد شیشهای و یا پلاستیکی با ویژگیهای بیان شده در بند (۵ ـ ۱ ـ ۱ ـ الف .)
ب : وسیله نمونهگیری ۱
ج : یخدان :
۵ ـ ۲ ـ ۲ ـ جمعآوری نمونه :
الف : چنانکه نمونهها به کمک قایق جمعآوری میشود , آنرا جدا از جریان آب ایجاد شده در کنار قایق بردارید .
ب : پوشش محافظ و درپوش بطری را یکجا برداشته و با دقت بر روی سطح محکمی قرار دهید .
ج : بطری نمونهگیری را در داخل وسیله نمونهبرداری بطور واژگون در حالی که دهانه آن رو به پائین است بگذارید .
د : وسیله نمونهگیری را عمود بر سطح آب نگاهداشته و بسرعت در عمق مورد نظر فرو برید ( نیم متر , یک متر و یا ۱/۵ متر ) سپس با کشیدن دسته وسیله نمونهگیری بطری را معکوس و نمونه را جمعآوری کنید .
ه : وسیله نمونهگیری را از آب خارج و بطری را از درون آن برداشته و مقداری از آب آنرا خالی کنید تا سطح آب درون بطری به ۳ الی ۴ سانتیمتری لبه برسد .
و : درپوش و پوشش محافظ را بجای خود گذارده و پس از محکم کردن برچسب بزنید .
ز : بطری نمونه را در یخدان قرار دهید .
نمونهگیری از آبهای عمیق و دریاچه .
روش مشروحه در زیر مقدار ۸۰۰ میلیلیتر نمونه را با تفاوتهای ۵ متری و یا کمتر از عمق مورد نظر جمعآوری مینماید که در این روش از یک قایق نسبتأ بزرگ بعنوان پایگاه نمونهگیری و کابل فلزی با طول کافی و یک جرثقیل برای انتقال نمونه استفاده میشود .
وسایل مورد نیاز :
الف : قایق مجهز به جرثقیل دستی و یا موتوری که طول کابل را به متر مشخص نماید ( یا کابل نشاندار باشد ) و کابل سیمی با قطر ۰/۲۵ سانتیمتر به بالا بسته به طول کابل که در انتهای آن یک وزنه ۲۵ تا ۵۰ کیلوگرمی آویزان است .
ب : حبابهای استریلیزه شده و شمارهدار به حجم یک لیتر
ج : نگهدارنده بطری
د : پمپ خلاء
ه : گیره لوله لاستیکی غیر فنری
و: یخدان
جمعآوری نمونه :
الف : لنگر قایق را بیاندازید :
ب : نمونهگیری باید در محلی انجام پذیرد که آب آن قسمت بوسیله حرکت قایق مفشوش نگردیده است .
ج : با بکار انداختن پمپ خلاء از طریق لوله لاستیکی پمپ انتهائی , حباب نمونهگیری را تا حد امکان تخلیه کرده و سپس لوله لاستیکی را توسط گیره مسدود نمایند .
د : حباب نمونهگیری را در نگهدارنده آن قرار داده و وزنههای کنترل کننده سربی و یا برنجی را وصل نمایند .
ه : حباب را به کابل متصل کرده و از کناره قایق به عمق موردنظر بفرستید .
و : پس از طی زمان پنج دقیقه جهت تثبیت شرایط معمول در محل نمونهگیری وزنه کنترلی را رها نمائید تا با برخورد به ماشه وزنههای کنترل کننده حباب , باعث رهائی آن و در نتیجه چرخیدن و شکستن لوله شیشهای ته بسته شده و لوله جمعآوری در فاصله ۲۵ تا ۳۵ سانتیمتری کابل شروع به جمعآوری نمونه نمایند .
ز : کابل را بسته به عمق مورد نمونهگیری پس از گذشت زمان پنج تا ده دقیقه جمعآوری کنید .
ح : حباب نمونهگیری را از نگهدارنده جدا کرده و با گیره , لوله لاستیکی جمعآوری کننده نمونه را ببندید .
ط : شماره حباب و عمق نمونهبرداری را ثبت کرده و حباب را در صندوق یخ قرار دهید .
یادآوری : روشهای نمونهگیری دیگری نیز وجود دارند که این عمل را در عمق موردنظر انجام میدهند ولی نکته مشترک آنها باز شدن دریچه حباب و یا بطری نمونهگیری بروشهای مختلف پس از رسیدن به عمق لازم میباشد که بدین طریق تنها آب در آن نقطه جمعآوری میشود .
۶ ـ برچسبگذاری
پس از جمعآوری نمونه بر روی بطری باید بشرح زیر برچسبگذاری شود :
۶ ـ ۱ ـ نام و نام خانوادگی نمونهگیر :
۶ ـ ۲ ـ محل نمونهگیری ( باجزئیات در حدی که با در دست داشتن این مشخصات فرد دیگری نیز بتواند از همان نقطه نمونهگیری نماید .
۶ ـ ۳ ـ درجه حرارت آب در نقطه نمونهگیری :
۶ ـ ۴ ـ زمان نمونهگیری ( ساعت , روز , ماه و سال )
۶ ـ ۵ ـ موادی که برای نگهداری خصوصیات نمونه تا زمان آزمون به آن اضافه شده است .
آموزش واترجیمز watergams - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۹۵
Justification of the Project - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۹۵
plan first - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۹۵
21 تیرماه، روز جهانی بدون پلاستیک - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۹۵
معرفی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
داستان مدیریتی - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
مدیریت مالی چیست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
What Are We Doing? - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
The AXELOS Family - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
مروری بر استراتژی مایکروسافت در تصاحب لینکدین - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
where PMBOK Guide helps us - جمعه هجدهم تیر ۱۳۹۵
شناخت عوامل تعیینکننده پایداری - چهارشنبه شانزدهم تیر ۱۳۹۵
اخلاقیات کاری: مجموعهای از تصمیمات کوچک - سه شنبه پانزدهم تیر ۱۳۹۵
روش کلر زنی مخازن آب - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
قبل از جهانی شدن چه باید کرد؟ - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
نقش هوش هیجانی در مدیریت سازمان - شنبه دوازدهم تیر ۱۳۹۵
What is PRINCE2? - جمعه یازدهم تیر ۱۳۹۵
کدورت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
فلیم فتومتر - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان DO - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان CO2 - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون سدیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون پتاسیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری سولفات در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد کردن محلول های شیمیایی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اسپکتروفتومتری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آشنایی با برخی معرفهای آزمایشگاهی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
لوازم معمولی آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری غلظت یون فسفات در آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایش HPC - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد روش نمونه گیری از پسآبهای صنعتی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
PH متری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری قلیاییت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
هدایت ویژه آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تهیه محلولهای مولار - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
شرح وسایل آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تیتراسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایشات آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اوتریفیکاسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روند تصفیه فاضلاب به روش برکه تثبیت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
بیوفیلمها - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
انواع روش هاي بيولوژيکي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
مروری بر آینده شغلی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
قانون مدیریت پسماندها - یکشنبه ششم تیر ۱۳۹۵
تصفیه آب در داخل زمین - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب های زیرزمینی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
انواع آب معدنی - شنبه پنجم تیر
منابع کارشناسی ارشد؛ محیط زیست، بهداشت محیط، عمران آب و فاضلاب
معرفی رشته ها و منابع کارشناسی ارشد محیط زیست در دانشگاه آزاد :
- علوم محیط زیست در ۳ گرایش تنوع زیستی زیستگاه ها ، آلودگی ، ارزیابی و آزمایش
- مدیریت محیط زیست در ۳ گرایش مدیریت ، اقتصاد ، حقوق
- مهندسی محیط زیست در ۲ گرایش آب و فاضلاب و آلودگی هوا
- معرفی رشته ها و منابع کارشناسی ارشد محیط زیست در دانشگاه دولتی :
مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست ، طراحی محیط ، مهندسی منابع طبیعی – محیط زیست
رشته علوم محیط زیست(آزاد) و محیط زیست دولتی از نظر طرح کنندگان پرسش آزمون و منابع امتحانی تا حدود زیادی همانند هستند.