سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...
امیرحسین ستوده بیدختی
نیازهای زیست محیطی و راهکارهای مؤثر
۱۳۹۰/۰۲/۱۱
0:52
|
آقای کوین هاپ مدیر تولید واحد فرآیند حرارتی پیشگرمکن کارخانه اف ال
اسمیت در آمریکا مطالعه موردی خود را در خصوص چالشهای یک کارخانه سیمان
با مقررات زیستمحیطی، به شرح ذیل ارائه مینماید. اخیراً بحث در خصوص
نیازهای زیستمحیطی تولیدکنندگان سیمان بسیار متداول بوده و لازمه آن
ارائه راهکارهائی است که بر دانش اولیه فرآیند تولید سیمان استوار باشد.
مطالعات تکمیلی که اخیراً شرکت اف ال اسمیت روی کارخانجات سیمان یکی از مشتریان خود و ذرات پراکنده یکنواخت و قابل رویت دوده دودکش اصلی این کارخانه به عمل آورد، نمونه خوبی در این خصوص است. این کارخانه سیمان که چندان مورد تائید این گروه نیست، باید از شرایطی برخوردار باشد که با شرایط انتشار شدید دوده کاملاً هماهنگ باشد. با استفاده از یک بررسی چند مرحلهای در جهت حل کلیه زوایای این معضل، میتوان به نتایج دقیقتر و جامعتری در این خصوص دست یافت.
● مطالعات مقدماتی:
اولین گام این بود که نمونههای معرف مواد اولیه مصرفی این کارخانه نظیر ذغالسنگ و کک (Potcoke) بهطور جداگانه در محیط آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. آنالیزهای شیمیائی و آزمایشات بدون گاز روی مخلوط مواد انجام شد و آنالیز تقریبی نیز روی نمونههای ذغالسنگ و کک به عمل آمد. در آزمایش (off-gas) بدون گاز که از نظر شرکت اف ال اسمیت آزمایشی بینظیر است، نمونه مواد با اندکی افزایش دما در کوره در دمای ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد قرار گرفت و میزان آلودگی گاز خروجی طی یک دوره زمانی اندازهگیری شد. شرایط جوی کوره نیز نزدیک به شرایط قابل انتظار در سیستم واقعی پیشگرمکن تنظیم گردید. بررسیهای متعددی روی اطلاعات حاصله در شرایط واقعی در مقایسه با نتایج آزمایشات فوق در شرایط بدون گاز، نشان میدهد که بین این دو ارتباطی است که انتشار آلودگی در این کارخانه را دقیقاً پیشبینی مینماید.
یافتههای مقدماتی این بررسیهای آزمایشگاهی نشان داد که تکههای دوده به دلیل وجود آمونیاک و سولفور موجود در گاز دودکش اصلی است، اما میزان کلراید موجود در این نمونهها با توجه به درصد بای پس کوره کارخانهای که بهطور نرمال کار میکند، برای تشکیل دوده آنقدر کافی نبود.
مطالعات تکمیلی که اخیراً شرکت اف ال اسمیت روی کارخانجات سیمان یکی از مشتریان خود و ذرات پراکنده یکنواخت و قابل رویت دوده دودکش اصلی این کارخانه به عمل آورد، نمونه خوبی در این خصوص است. این کارخانه سیمان که چندان مورد تائید این گروه نیست، باید از شرایطی برخوردار باشد که با شرایط انتشار شدید دوده کاملاً هماهنگ باشد. با استفاده از یک بررسی چند مرحلهای در جهت حل کلیه زوایای این معضل، میتوان به نتایج دقیقتر و جامعتری در این خصوص دست یافت.
● مطالعات مقدماتی:
اولین گام این بود که نمونههای معرف مواد اولیه مصرفی این کارخانه نظیر ذغالسنگ و کک (Potcoke) بهطور جداگانه در محیط آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. آنالیزهای شیمیائی و آزمایشات بدون گاز روی مخلوط مواد انجام شد و آنالیز تقریبی نیز روی نمونههای ذغالسنگ و کک به عمل آمد. در آزمایش (off-gas) بدون گاز که از نظر شرکت اف ال اسمیت آزمایشی بینظیر است، نمونه مواد با اندکی افزایش دما در کوره در دمای ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد قرار گرفت و میزان آلودگی گاز خروجی طی یک دوره زمانی اندازهگیری شد. شرایط جوی کوره نیز نزدیک به شرایط قابل انتظار در سیستم واقعی پیشگرمکن تنظیم گردید. بررسیهای متعددی روی اطلاعات حاصله در شرایط واقعی در مقایسه با نتایج آزمایشات فوق در شرایط بدون گاز، نشان میدهد که بین این دو ارتباطی است که انتشار آلودگی در این کارخانه را دقیقاً پیشبینی مینماید.
یافتههای مقدماتی این بررسیهای آزمایشگاهی نشان داد که تکههای دوده به دلیل وجود آمونیاک و سولفور موجود در گاز دودکش اصلی است، اما میزان کلراید موجود در این نمونهها با توجه به درصد بای پس کوره کارخانهای که بهطور نرمال کار میکند، برای تشکیل دوده آنقدر کافی نبود.
استفاده از بیوفیلم ها در حذف آلودگی
۱۳۹۰/۰۲/۱۱
0:50
|
توانایی باکتریها برای چسبیدن به سطوح، به ویژه در ارگانیسم های پاتوژن که
از این خاصیت برای شروع بیماری استفاده می کنند. به عنوان یک پدیده مهم ،
شناخته شده است.
• اصطلاح بیوفیلم به سلولهایی گفته می شود که روی یک سطح تثبیت شده و عموما” بوسیله یک ماتریکس از مواد پلیمری آلی ، با منشاء میکروبی احاطه شده اند. بیوفیلم می تواند از یک گونه و یا مخلوطی از چند گونه تشکیل شده باشد. بیوفیلم در مکانهای مختلفی تشکیل می شود ولی تشکیل آن در صنایع معمولا” باعث آسِب و کاهش راندمان می شود.اصولا” باکتریها به علت داشتن پیلی بخصوص در یک محیط آبی تمایل برای چسبیدن به سطوح مختلفی دارند.در بعضی سیستم ها مانند صنایع غذایی، تصفیه پساب بیوفیلم به عنوان یک عامل مهم در سیستم می باشد ولی در صنایع مرتبط با نفت، برج های خنک کننده وبدنه کشتی بیوفیلم یک مشکل مهم و جدی می باشد. اگر تک تک باکتریهای تشکیل دهنده بیوفیلم جداسازی شوند وحساسیت آنها بر روی مواد میکروب کش نیز مطالعه گردد ولی به علت وجود روابط سی نرژیسم و همزیستی در بیوفیلم معمولا” مواد ضد میکروبی کمتر در بیوفیلم موثر می باشد.
• اصولا”باکتریها وقتی تشکیل بیوفیلم می دهند مقاومت آنها نسبت به شرایط نامساعد محیطی و بیوسایدها زیاد می شوند و از طرف دیگردر بیوفیلم مواد را نگه داری و تغلیظ می نمایند واز مواد متابولیکی یکدیگر مصرف مِی کنند.در یک بیوفیلم ممکن است جذب مواد آلی و تغذیه کمتر از زمانی باشد که باکتریها آزاد هستند ولی پایداری ژنتیکی در آنها بیشتر است و پلاسمیدها در بیوفیلم پایدارترمی باشند.(میکروبیولوژی و کنترل آلودگی آب، هوا و پساب) تشکیل بیوفیلم باکتریها را نسبت به مواد ضد باکتری مقاومتر می سازد. نتایج به دست آمده نشان داده است که شرایط استرس سبب افزایش چسبیدن باکتریایی می شود در حالیکه ، توانایی چسبیدن به سویه باکتریایی ارتباط دارد ولی متناسب با غلظت ماده غذایی نیست.در طبیعت میکروارگانیسم ها ، اغلب در ارتباط نزدیک با سطوح جامد رشد می کنند،که این سطوح ممکن است بافتهای نرم زنده ، یا سطوح غیر زنده، مواد غوطه ور و یا ذرات خاک باشد ارتباط و پیوستگی با سطوح جامد منجر به تشکیل بیوفیلم میکروبی می شود که به صورت مجموعه ای از میکروارگانیسم ها در درون اگزوپلیمر گسترده گلیکوکالیکس دیده می شود.بیوفیلم ها یی که توسط یک نوع باکتری به وجود می آید monoculture و بیوفیلم های تشکیل شده بر روی سطوح مخاطی مـثل روده اغلب حاوی مخلوطی از گونه های مختلف باکتری می باشند و عموما" باکتریهای محیطی، با اتصال به قارچها و جلبک ها و پروتوزوئرها تشکیل یک توده نا متجانس واقعی را می دهند. سلولها در بخش های مختلف بیوفیلم ، احتمالا" از نظر دسترسی به مواد غذایی و شرایط فیزیکوشیمیایی در وضعیت های متفاوتی قرار می گیرند. بنابراین بیوفیلم ها نه تنها غالبا" مخلوط و حاوی گونه های مختلف هستند بلکه از فنوتیپ های متفاوت از یک گونه تشکیل شده اند. میزان رشد ، احتمالا" در اعماق بیوفیلم کند است وبا شیب غلظت غذایی افزایش می یابد. تشکیل بیوفیلم تصور می شود که منافع زیادی برای ارگانیسم های متشکله دارد از جمله حفاظت آنها در برابر سیستم ایمنی میزبان در invivo ، مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها همچنین حفظ و نگهداری محیط فیزیکوشیمیایی مناسب برای رشد و بقا، بنابراین آنها قادرند در شرایط نامسائد محیطی مقاومت کرده و به حیات خود ادامه دهند .
• اصطلاح بیوفیلم به سلولهایی گفته می شود که روی یک سطح تثبیت شده و عموما” بوسیله یک ماتریکس از مواد پلیمری آلی ، با منشاء میکروبی احاطه شده اند. بیوفیلم می تواند از یک گونه و یا مخلوطی از چند گونه تشکیل شده باشد. بیوفیلم در مکانهای مختلفی تشکیل می شود ولی تشکیل آن در صنایع معمولا” باعث آسِب و کاهش راندمان می شود.اصولا” باکتریها به علت داشتن پیلی بخصوص در یک محیط آبی تمایل برای چسبیدن به سطوح مختلفی دارند.در بعضی سیستم ها مانند صنایع غذایی، تصفیه پساب بیوفیلم به عنوان یک عامل مهم در سیستم می باشد ولی در صنایع مرتبط با نفت، برج های خنک کننده وبدنه کشتی بیوفیلم یک مشکل مهم و جدی می باشد. اگر تک تک باکتریهای تشکیل دهنده بیوفیلم جداسازی شوند وحساسیت آنها بر روی مواد میکروب کش نیز مطالعه گردد ولی به علت وجود روابط سی نرژیسم و همزیستی در بیوفیلم معمولا” مواد ضد میکروبی کمتر در بیوفیلم موثر می باشد.
• اصولا”باکتریها وقتی تشکیل بیوفیلم می دهند مقاومت آنها نسبت به شرایط نامساعد محیطی و بیوسایدها زیاد می شوند و از طرف دیگردر بیوفیلم مواد را نگه داری و تغلیظ می نمایند واز مواد متابولیکی یکدیگر مصرف مِی کنند.در یک بیوفیلم ممکن است جذب مواد آلی و تغذیه کمتر از زمانی باشد که باکتریها آزاد هستند ولی پایداری ژنتیکی در آنها بیشتر است و پلاسمیدها در بیوفیلم پایدارترمی باشند.(میکروبیولوژی و کنترل آلودگی آب، هوا و پساب) تشکیل بیوفیلم باکتریها را نسبت به مواد ضد باکتری مقاومتر می سازد. نتایج به دست آمده نشان داده است که شرایط استرس سبب افزایش چسبیدن باکتریایی می شود در حالیکه ، توانایی چسبیدن به سویه باکتریایی ارتباط دارد ولی متناسب با غلظت ماده غذایی نیست.در طبیعت میکروارگانیسم ها ، اغلب در ارتباط نزدیک با سطوح جامد رشد می کنند،که این سطوح ممکن است بافتهای نرم زنده ، یا سطوح غیر زنده، مواد غوطه ور و یا ذرات خاک باشد ارتباط و پیوستگی با سطوح جامد منجر به تشکیل بیوفیلم میکروبی می شود که به صورت مجموعه ای از میکروارگانیسم ها در درون اگزوپلیمر گسترده گلیکوکالیکس دیده می شود.بیوفیلم ها یی که توسط یک نوع باکتری به وجود می آید monoculture و بیوفیلم های تشکیل شده بر روی سطوح مخاطی مـثل روده اغلب حاوی مخلوطی از گونه های مختلف باکتری می باشند و عموما" باکتریهای محیطی، با اتصال به قارچها و جلبک ها و پروتوزوئرها تشکیل یک توده نا متجانس واقعی را می دهند. سلولها در بخش های مختلف بیوفیلم ، احتمالا" از نظر دسترسی به مواد غذایی و شرایط فیزیکوشیمیایی در وضعیت های متفاوتی قرار می گیرند. بنابراین بیوفیلم ها نه تنها غالبا" مخلوط و حاوی گونه های مختلف هستند بلکه از فنوتیپ های متفاوت از یک گونه تشکیل شده اند. میزان رشد ، احتمالا" در اعماق بیوفیلم کند است وبا شیب غلظت غذایی افزایش می یابد. تشکیل بیوفیلم تصور می شود که منافع زیادی برای ارگانیسم های متشکله دارد از جمله حفاظت آنها در برابر سیستم ایمنی میزبان در invivo ، مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها همچنین حفظ و نگهداری محیط فیزیکوشیمیایی مناسب برای رشد و بقا، بنابراین آنها قادرند در شرایط نامسائد محیطی مقاومت کرده و به حیات خود ادامه دهند .
عوامل موثر در خوردگي فلزات، اثر پلاريزه شدن الكترودها، چگونگي حفاظت فلزات از خوردگي شيميايي و خوردگي
۱۳۹۰/۰۲/۱۱
0:0
|
خوردگي فلزات
همه ي ما تاكنون زنگ زدگي آهن كه آن را به رنگ زردي در مي آورد، سبز شدن ظرف مسي و سياه شدن نقره را ديده ايم .
همه ي اين ها نمونه هايي از خوردگي هستند. پس بنابر اين خوردگي فلزات عبارت است از: واكنش فلزات با محيط و مواد درون محيط براي تبديل آن فلز به شكل پايدارترش يعني اكسيد يا سولفور يا كربنات.
خوردگي معمولا از سطح فلز آغاز شده و تا درون آن نفوذ مي كند كه اين كار تدريجي و پيوسته صورت مي پذيرد.
فلزات يا آلياژها به يكي از چهار شكل زير خورده مي شوند:
1- خوردگي شيميايي: كه بين يك جامد (فلز) و يك مايع يا گاز رخ مي دهد. اگر با گاز خورده شود در اين صورت خوردگي خشك و اگر با مايع خورده شود نوعي از خوردگي اتفاق افتاده است كه جريان الكتريكي نقشي در آن نمي تواند داشته باشد.
براي اين نوع خوردگي مثال خيلي كم وجود دارد به گونه اي كه تنها مي توان به خورده شدن فلز توسط جيوه اشاره كرد.
2- خوردگي الكتروشيميايي: اين نوع خوردگي هنگامي ايجاد مي شود كه در فلز يا در جسم، ناهمگني وجود داشته باشد. وجود ناهمگني در فلز سبب ايجاد پيل شده و بين كاتد و آند جريان الكتريكي به وجود آمده و فلز خورده مي شود.چون تمام فلزات همگن نيستند بنابر اين اگر در يك الكاروليت قرار گيرند خورده مي شوند آن هم به شكل الكتروشيميايي .
3- خوردگي بيوشيميايي: كه توسط عوامل زيستي مانند باكتري ها اين نوع خوردگي ايجاد مي شود. مانند خورده شدن لوله هاي نفت در دل زمين به وسيله ي باكتري ها.
همه ي ما تاكنون زنگ زدگي آهن كه آن را به رنگ زردي در مي آورد، سبز شدن ظرف مسي و سياه شدن نقره را ديده ايم .
همه ي اين ها نمونه هايي از خوردگي هستند. پس بنابر اين خوردگي فلزات عبارت است از: واكنش فلزات با محيط و مواد درون محيط براي تبديل آن فلز به شكل پايدارترش يعني اكسيد يا سولفور يا كربنات.
خوردگي معمولا از سطح فلز آغاز شده و تا درون آن نفوذ مي كند كه اين كار تدريجي و پيوسته صورت مي پذيرد.
فلزات يا آلياژها به يكي از چهار شكل زير خورده مي شوند:
1- خوردگي شيميايي: كه بين يك جامد (فلز) و يك مايع يا گاز رخ مي دهد. اگر با گاز خورده شود در اين صورت خوردگي خشك و اگر با مايع خورده شود نوعي از خوردگي اتفاق افتاده است كه جريان الكتريكي نقشي در آن نمي تواند داشته باشد.
براي اين نوع خوردگي مثال خيلي كم وجود دارد به گونه اي كه تنها مي توان به خورده شدن فلز توسط جيوه اشاره كرد.
2- خوردگي الكتروشيميايي: اين نوع خوردگي هنگامي ايجاد مي شود كه در فلز يا در جسم، ناهمگني وجود داشته باشد. وجود ناهمگني در فلز سبب ايجاد پيل شده و بين كاتد و آند جريان الكتريكي به وجود آمده و فلز خورده مي شود.چون تمام فلزات همگن نيستند بنابر اين اگر در يك الكاروليت قرار گيرند خورده مي شوند آن هم به شكل الكتروشيميايي .
3- خوردگي بيوشيميايي: كه توسط عوامل زيستي مانند باكتري ها اين نوع خوردگي ايجاد مي شود. مانند خورده شدن لوله هاي نفت در دل زمين به وسيله ي باكتري ها.
فیلتر آلومینای نانولیفی
۱۳۹۰/۰۲/۱۱
0:0
|
فیلتر آلومینای نانولیفی
شرکت Argonide فناوری جاذبهای نانولیفی را به صورت کارتریج فیلترهای نانوسرام عرضه کرده است. این جاذبها از نانوالیاف آلومینا با بار مثبت روی زیرلایه شیشهای تشکیل شدهاند... نانوالیاف آلومینا سطح بیشتری نسبت به الیاف متداول داشته و بار مثبت بالایی دارند که باعث جذب سریعتر آلودگیهای باردار منفی از قبیل ویروسها، باکتریها و کلوئیدهای آلی و غیرآلی میشود.
حذف آلودگیها
فیلترهای نانوسرام بیش از 99/99 درصد ویروسها، باکتریها، انگلها، ترکیبات آلی طبیعی، DNA و کدری را حذف میکند، همچنین دارای قابلیت جذب 9/99 درصد از نمکها، مواد رادیواکتیو و فلزات سنگین از قبیل کروم، آرسنیک و سرب را هستند، حتی اگر ذرات، نانومقیاس و یا حل شده باشند. فیلترهای نانوسرام در PH بین پنج تا 9 بهتر عمل میکنند.
مقدار تصفیه آب
شدت جریان فیلترهای نانوسرام بدون استفاده از فشار حدود یک تا 5/1 لیتر بر ساعت، به ازای هر سانتیمتر مربع از فیلتر است. حداکثر فشار چهار bar میتواند به فیلتر اعمال شود که منجر به شدت جریان 9 تا ده لیتر بر ساعت به ازای هر سانتیمتر مربع از فیلتر خواهد شد. کارتریج فیلترهای نانوسرام دارای یک طراحی تاخورده است که سطح آنها را افزایش میدهد. همچنین طبق گزارش فیلتر به طور متوسط مقاومت عملکردی بالایی نسبت به غشاهای بسیار متخلخل دارد.
شرکت Argonide فناوری جاذبهای نانولیفی را به صورت کارتریج فیلترهای نانوسرام عرضه کرده است. این جاذبها از نانوالیاف آلومینا با بار مثبت روی زیرلایه شیشهای تشکیل شدهاند... نانوالیاف آلومینا سطح بیشتری نسبت به الیاف متداول داشته و بار مثبت بالایی دارند که باعث جذب سریعتر آلودگیهای باردار منفی از قبیل ویروسها، باکتریها و کلوئیدهای آلی و غیرآلی میشود.
حذف آلودگیها
فیلترهای نانوسرام بیش از 99/99 درصد ویروسها، باکتریها، انگلها، ترکیبات آلی طبیعی، DNA و کدری را حذف میکند، همچنین دارای قابلیت جذب 9/99 درصد از نمکها، مواد رادیواکتیو و فلزات سنگین از قبیل کروم، آرسنیک و سرب را هستند، حتی اگر ذرات، نانومقیاس و یا حل شده باشند. فیلترهای نانوسرام در PH بین پنج تا 9 بهتر عمل میکنند.
مقدار تصفیه آب
شدت جریان فیلترهای نانوسرام بدون استفاده از فشار حدود یک تا 5/1 لیتر بر ساعت، به ازای هر سانتیمتر مربع از فیلتر است. حداکثر فشار چهار bar میتواند به فیلتر اعمال شود که منجر به شدت جریان 9 تا ده لیتر بر ساعت به ازای هر سانتیمتر مربع از فیلتر خواهد شد. کارتریج فیلترهای نانوسرام دارای یک طراحی تاخورده است که سطح آنها را افزایش میدهد. همچنین طبق گزارش فیلتر به طور متوسط مقاومت عملکردی بالایی نسبت به غشاهای بسیار متخلخل دارد.
روشهای طبیعی تصفیه فاضلاب (سیستمهای تالابی)
۱۳۹۰/۰۲/۱۱
0:0
|
روشهای طبیعی تصفیه فاضلاب (سیستمهای تالابی)
در حال حاضر یکی از مهمترین مسائل روز، آلودگی محیط زیست به وسیله تولید فاضلابهای مختلف است. روش رایج کنترل نوع آلودگی ها، استفاده از سیستمهای مکانیکی تصفیه فاضلاب نظیر لجن فعال، صافی چکنده و ... می باشد که هزینه های گزاف ساخت و بهره برداری این سیستمها باعث شده محققین برای یافتن روشهای کم هزینه و ساده به سمت روشهای طبیعی روی آورند.
در این مقاله و مقالات بعدی سعی شده به چند روش طبیعی تصفیه فاضلاب که هم اکنون بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند، اشاره شود و در هر مورد توضیحات کامل جهت آشنا شدن خوانندگان با این روش ها داده شود. از جمله این روشها می تان به تالابهای مصنوعی (constructed wetlands)، برکه های تثبیت (stabilization ponds)، تصفیه به روش جریان رو سطحی
(over flow) و سیستم گیاهان آبزی شناور اشاره کرد.
مقاله اول – تالابهای مصنوعی- قسمت اول
سیستم های تالابی:
تالابهای زمین هایی هستند که به وسیله آبهای سطحی یا زیرزمینی غرقاب یا اشباع می شوند.
این محیط ممکن است به صورت طبیعی از این قبیل وجود داشته یا از طریق خاکبرداری، تسطیح و نفوذناپذیر کردن زمین ساخته شوند.
تالابهای طبیعی:
تالابهای طبیعی مکانهایی هستند که سطح آب سالانه آنها به مدت طولانی نزدیک به سطح زمین است. در نتیجه خاک حالت اشباع خود را حفظ کرده است. تالابهای همیشه پرآب نیستند.
در حال حاضر یکی از مهمترین مسائل روز، آلودگی محیط زیست به وسیله تولید فاضلابهای مختلف است. روش رایج کنترل نوع آلودگی ها، استفاده از سیستمهای مکانیکی تصفیه فاضلاب نظیر لجن فعال، صافی چکنده و ... می باشد که هزینه های گزاف ساخت و بهره برداری این سیستمها باعث شده محققین برای یافتن روشهای کم هزینه و ساده به سمت روشهای طبیعی روی آورند.
در این مقاله و مقالات بعدی سعی شده به چند روش طبیعی تصفیه فاضلاب که هم اکنون بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند، اشاره شود و در هر مورد توضیحات کامل جهت آشنا شدن خوانندگان با این روش ها داده شود. از جمله این روشها می تان به تالابهای مصنوعی (constructed wetlands)، برکه های تثبیت (stabilization ponds)، تصفیه به روش جریان رو سطحی
(over flow) و سیستم گیاهان آبزی شناور اشاره کرد.
مقاله اول – تالابهای مصنوعی- قسمت اول
سیستم های تالابی:
تالابهای زمین هایی هستند که به وسیله آبهای سطحی یا زیرزمینی غرقاب یا اشباع می شوند.
این محیط ممکن است به صورت طبیعی از این قبیل وجود داشته یا از طریق خاکبرداری، تسطیح و نفوذناپذیر کردن زمین ساخته شوند.
تالابهای طبیعی:
تالابهای طبیعی مکانهایی هستند که سطح آب سالانه آنها به مدت طولانی نزدیک به سطح زمین است. در نتیجه خاک حالت اشباع خود را حفظ کرده است. تالابهای همیشه پرآب نیستند.
روش تعيين سولفات اب با کلريد باريم
۱۳۹۰/۰۲/۱۱
0:0
|
سولفات آب از سه روش ۱-گراويمترى ۲- نفلومترى ۳- يون کروماتوگرافى سنجيده
مى شود. در روش گراويمترى از کلريد باريوم استفاده مى شود. در اين روش
براى حذف سيليکاتهاى موجود در آب بايستى نمونه را تبخير کرد تا خشک
شود؛سپس به باقيمانده تبخير ۵ ميلى ليتر اسيد کلريدريک ۱۲۵/۱ گرم در ميلى
ليتر اضافه کرده تا نقطه جوش حرارت دهيد و دوباره ۵ ميلى ليتر از اسيد
کلريدريک ۱۲۵/۱ به آن اضافه کنيدو حجم محلول را تا ۵۰ ميلى ليتر رقيق
کنيد. مخلوط را صاف کرده و صافى را با اسيد کلريدريک ۱: ۵۰ بشوييد. اگر در
نمونه سولفيت موجود است قبل از اضافه کردن اسيد طبق روش تعيين سولفيت
مقدار يونهاى اس او سه ظرفيتى دو بار منفى را اندازه گیری نمایید و
یادداشت کنید تا از مقدار بدست آمده برای اس او چهار ظرفیتی دو بار منفی
کسر شود. وسایل و معرف های مورد نیاز: ترازوی ۱/۰ میلی گرم ظرف کوارتزی
کروزه چینی یا پلاتینی صافی شیشه ای یا چینی اسید کلریدریک ۱۲۵/۱ گرم در
میلی لیتر محلول نیترات نقره تقریبا ۱/۰ مول محلول کلرید باریم: ۱۰ گرم دو
آبه و کلرید باریم دو ظرفیتی را با ۹۰ میلی لیتر آب مقطر مخلوط کنید یک
میلی لیتر از این محلول تقریبا ۴۰ میلی گرم یون سولفات چهار ظرفیتی دو بار
منفی رسوب می دهد. روش کار: حجم نمونه آب برای این آزمایش باید اندازه
مشخصی باشد؛ اگر مقدار سولفات آب بین ۱۰ تا ۵۰۰ میلی گرم باشد حجم بیشتری
از آب را باید تا ۴۰۰ میلی لیتر کاهش داد و یا در غلظت های پایین یونهای
سولفات حجم بیشتری از آب را تا ۱۰۰ میلی لیتر کاهش داد. به هر صورت آب
نمونه را در بشر ریخته و توسط اسید کلریدریک اسیدی کنید تا رسوب های
احتمالی کاملا حل شود (به ازای هر ۱۰۰ میلی لیتر محلول یک میلی لیتر اسید
اضافه شود) اگر باز هم رسوبی موجود بود (مثل اسید سیلسیلیک) یا مواد دیگری
بصورت نامحلول باقی مانده بودند؛ محلول را قبل از رسوب گیری صاف کنید و
صافی را با آب مقطر خالص بشویید.
انواع کرم
۱۳۹۰/۰۲/۱۱
0:0
|
در طبقهبندی جانوران که در آغاز قرن نوزدهم انجام گرفت، تمام جانورانی که
دارای بدنی دراز و فاقد ضمائم واضح بودند به کرمها موسوم شدند. کرمها به
یونانی Helmenthes و به لاتین Vermes نام دارند. این جانوران به علت داشتن
یک انتهای قدامی یا سر که دارای اندامهای حسی است و به قصد برخورد و
روبروشدن با محیط بطرف جلو حرکت میکند و یک انتهای خلفی یا دم ، با
اسفنجها ، مرجانها و شانهداران اختلاف و تمایز دارند.
این جانوران میتوانند روی سطح شکمی که رو به پایین و در برابر زمین واقع است گردش کنند و یا بیحرکت بمانند. کرمها تقارن دو جانبی دارند. عدهای از آنها زندگی آزاد داشته و محل زندگیشان متفاوت است و عدهای دیگر زندگی انگلی دارند و در بدن گیاهان ، جانوران و حتی انسان به سر میبرند و اغلب مولد امراض خطرناکی برای آنها هستند.
کرمهای پهن
پستترین کرمها ، کرمهای پهن یا پلات هلمنتها میباشند که بدنهای نازک و نرم دارند. عده کمی از آنها آزادند و بیشتر آنها به حالت انگل هستند. این کرمها از 3 رده تورکیان ، بادکشداران ، و نواریان تشکیل شدهاند.
رده تورکیان
رده تورکیان یا کرمهای پهن آزادانه اکثرا در آب شیرین یا شور و یا جاهای مرطوب به سر میبرند. پلانارینها جز این رده هستند، که در آبهای سرد و دایمی به کندهها و تیرهای معلق در آب آویزانند و از نور فراری هستند. این کرمها هرمافرودیت هستند، یعنی هر دو دستگاه نر و ماده را دارا هستند. بدنشان فاقد کوتیکول است.
رده بادکشداران
رده بادکشداران یا کپلکها که انگلهای داخلی یا خارجی هستند، بدنشان از کوتیکول پوشیده شده است. فاقد قطعه یا بند هستند. این جانوران دارای بادکشها و قلابهایی برای چسبیدن به بدن میزبان هستند. دارای مرحله لاروی و بلوغ هستند و مرحله لاروی را معمولا در بدن یک نرمتن شکمپا به سر میبرند. تعداد تخمهایی که تولید میکنند، فوق العاده زیاد است. فاسیولاهپاتیکا کرم معمولی کبد گوسفند) است که در مرحله بلوغ در مجاری صفراوی به سر میبرد.
این جانوران میتوانند روی سطح شکمی که رو به پایین و در برابر زمین واقع است گردش کنند و یا بیحرکت بمانند. کرمها تقارن دو جانبی دارند. عدهای از آنها زندگی آزاد داشته و محل زندگیشان متفاوت است و عدهای دیگر زندگی انگلی دارند و در بدن گیاهان ، جانوران و حتی انسان به سر میبرند و اغلب مولد امراض خطرناکی برای آنها هستند.
کرمهای پهن
پستترین کرمها ، کرمهای پهن یا پلات هلمنتها میباشند که بدنهای نازک و نرم دارند. عده کمی از آنها آزادند و بیشتر آنها به حالت انگل هستند. این کرمها از 3 رده تورکیان ، بادکشداران ، و نواریان تشکیل شدهاند.
رده تورکیان
رده تورکیان یا کرمهای پهن آزادانه اکثرا در آب شیرین یا شور و یا جاهای مرطوب به سر میبرند. پلانارینها جز این رده هستند، که در آبهای سرد و دایمی به کندهها و تیرهای معلق در آب آویزانند و از نور فراری هستند. این کرمها هرمافرودیت هستند، یعنی هر دو دستگاه نر و ماده را دارا هستند. بدنشان فاقد کوتیکول است.
رده بادکشداران
رده بادکشداران یا کپلکها که انگلهای داخلی یا خارجی هستند، بدنشان از کوتیکول پوشیده شده است. فاقد قطعه یا بند هستند. این جانوران دارای بادکشها و قلابهایی برای چسبیدن به بدن میزبان هستند. دارای مرحله لاروی و بلوغ هستند و مرحله لاروی را معمولا در بدن یک نرمتن شکمپا به سر میبرند. تعداد تخمهایی که تولید میکنند، فوق العاده زیاد است. فاسیولاهپاتیکا کرم معمولی کبد گوسفند) است که در مرحله بلوغ در مجاری صفراوی به سر میبرد.
معیارها و رهنمودهای تحلیل کیفیت میکروبی آب آشامیدنی
۱۳۹۰/۰۲/۱۰
0:21
|
چکیده
شناسایی طیف وسیعی از بیماریهای زایش، کنترل کیفیت میکروبی آب را از منابع تامین تا مبادی مصرف ضرورت بخشیده است. جست و جو برای یافتن میکروارگانیسمی که بتواند نشانگر حضورعاملهای بیماریزا در آب باشد، دلیل تعدد و دشواری کشت انواع گوناگون عاملهای میکروبی بیماریزا ضرورتی است که از آغازین سالهای قرن نوزدهم مورد توجه بوده است. دراین مقاله رویکردهای نوین میکروبیولوژی آب، بویژه شاخصهای میکروبی کیفیت میکروبی مورد بحث قرار گرفته و سعی شده است تا محدودیتها و کاربری هر یک از آنها به اختصار بیان شود.
مقدمه
شناخت ترکیبها، مواد و موجودات زندهیی که میتوانند همراه آب از مکانی به مکان دیگر منتقل شوند، همراه با آگاهی از تاثیرگذاری آنها بر کاربریهای گوناگون آب، به ویژه بر سلامت انسان، رویکرد ویژه و مهم کنترل کیفیت را در میان علوم و شاخههای متعدد مهندسی آب ایجاد کرده است.
در کنترل کیفیت، فرمول عمومی آب به صورت کلی X+O٢H تعریف میشود که در آن X نمایانگر اجزای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی همراه آب است که بر حسب نوع و مقدار اجزای تشکیلدهنده، هر یک قادر به تاثیرگذاری بر بهبود کیفیت و افزایش مقبولیت آب و یا تهدید سلامت و محدود ساختن کاربری آن هستند. آلودگی آب به یک معنا تغییر عاملهای تعیین کنندهی کیفیت آب به مقادیر بیش از حدود تعیین شده در کاربری تعریف شدهی آب است. Martin (١٩٩٠)Holdgate آلودگی را در مفهوم عام آن چنین تعریف کرده است : "مواد و یا انرژی ناشی از فعالیتهای انسانی یا رخدادهای طبیعی که برای انسان و دیگر موجودات زنده زیانآور بوده، سبب تداخل در اکوسیستم و تخریب اموال و داراییها شده و یا در استفادههای مجاز (قانونی) از محیط وقفه ایجاد کند."
اپیدمی یا وقوع موارد بیش از حد انتظار یک عارضه در جامعه، به افزایش میزان بروز عارضه در سه سال گذشته با توجه به نوع و تعداد موارد گزارش شدهی
بیماری اطلاق میشود. بر پایهی این تعریف، مشاهدهی حتی یک مورد بیماری وبا در یک منطقهی پاک و غیرآلوده ممکن است اپیدمی تلقی گردد و حال آن که اعلام موارد زیادی از ابتلای افراد به سرماخوردگی و یا اسهال در هنگام تغییر فصل، وضعیتی عادی باشد.
اصل اساسی در بررسی اپیدمی بیماریهای زایش از آب و متهم ساختن آن به شیوع بیماری در جامعه، توجه به شرط فراگیر بودن بیماری است. در مورد
بیماریهای زایش از آب، شرط فراگیر بودن به صورت زیر تعریفمیشود : "هر گاه توزیع آماری [میانگین (m) و انحراف معیار (d)] یک بیماری زایش از آب در یک بازهی زمانی مشخص باشد، زمانی آب عامل شیوع بیماری خواهد بود که تعداد مبتلایان به آن، در همان بازهی زمانی، از d٣+m بیشتر باشد."
سابقهی جست و جوی میکروبها در آب از سال ١٧٧٤ و در پی اثبات ارتباط شیوع بیماریهای وبا و حصبه با آب، تلاش برای شناسایی و تعیین مقدار عاملهای بیماریزا در آب آغاز شد; اما در عمل بهرغم تمهیدهای بسیار، جست و جو و شمارش عاملهای بیماریزا در آب، به عنوان آزمونهای رایج و روزانه، به دلیل تعداد اندک عاملهای بیماریزا در آب و در نتیجه نیاز به برداشت حجم زیاد نمونه، طول عمر به نسبت کوتاه عاملهای بیماریزا در آب و الزام به تکرار مونهبرداری و آزمون در حداقل زمان، نیاز به تجهیزات ویژه و کارکنان مجرب و گستردگی عاملهای بیماریزا در آب به شکست انجامید. از این رو پژوهشگران به جست و جوی یافتن میکروارگانیسمی برآمدند که بتواند ضمن برخورداری از ویژگیهای باکتریهای مدفوعی و یا دارا بودن منشا گوارشی (پنجرهی ١)، نشانگر حضور عاملهای بیماریزا در آب باشد. سرانجام گروه کلیفرمها که اغلب و نه تمامی ویژگیهای باکتری شاخص (پنجرهی ٢) را دارد، به عنوان مشخصهی آلودگی آب به مدفوع حیوانات خونگرم برگزیده شد.
شناسایی طیف وسیعی از بیماریهای زایش، کنترل کیفیت میکروبی آب را از منابع تامین تا مبادی مصرف ضرورت بخشیده است. جست و جو برای یافتن میکروارگانیسمی که بتواند نشانگر حضورعاملهای بیماریزا در آب باشد، دلیل تعدد و دشواری کشت انواع گوناگون عاملهای میکروبی بیماریزا ضرورتی است که از آغازین سالهای قرن نوزدهم مورد توجه بوده است. دراین مقاله رویکردهای نوین میکروبیولوژی آب، بویژه شاخصهای میکروبی کیفیت میکروبی مورد بحث قرار گرفته و سعی شده است تا محدودیتها و کاربری هر یک از آنها به اختصار بیان شود.
مقدمه
شناخت ترکیبها، مواد و موجودات زندهیی که میتوانند همراه آب از مکانی به مکان دیگر منتقل شوند، همراه با آگاهی از تاثیرگذاری آنها بر کاربریهای گوناگون آب، به ویژه بر سلامت انسان، رویکرد ویژه و مهم کنترل کیفیت را در میان علوم و شاخههای متعدد مهندسی آب ایجاد کرده است.
در کنترل کیفیت، فرمول عمومی آب به صورت کلی X+O٢H تعریف میشود که در آن X نمایانگر اجزای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی همراه آب است که بر حسب نوع و مقدار اجزای تشکیلدهنده، هر یک قادر به تاثیرگذاری بر بهبود کیفیت و افزایش مقبولیت آب و یا تهدید سلامت و محدود ساختن کاربری آن هستند. آلودگی آب به یک معنا تغییر عاملهای تعیین کنندهی کیفیت آب به مقادیر بیش از حدود تعیین شده در کاربری تعریف شدهی آب است. Martin (١٩٩٠)Holdgate آلودگی را در مفهوم عام آن چنین تعریف کرده است : "مواد و یا انرژی ناشی از فعالیتهای انسانی یا رخدادهای طبیعی که برای انسان و دیگر موجودات زنده زیانآور بوده، سبب تداخل در اکوسیستم و تخریب اموال و داراییها شده و یا در استفادههای مجاز (قانونی) از محیط وقفه ایجاد کند."
اپیدمی یا وقوع موارد بیش از حد انتظار یک عارضه در جامعه، به افزایش میزان بروز عارضه در سه سال گذشته با توجه به نوع و تعداد موارد گزارش شدهی
بیماری اطلاق میشود. بر پایهی این تعریف، مشاهدهی حتی یک مورد بیماری وبا در یک منطقهی پاک و غیرآلوده ممکن است اپیدمی تلقی گردد و حال آن که اعلام موارد زیادی از ابتلای افراد به سرماخوردگی و یا اسهال در هنگام تغییر فصل، وضعیتی عادی باشد.
اصل اساسی در بررسی اپیدمی بیماریهای زایش از آب و متهم ساختن آن به شیوع بیماری در جامعه، توجه به شرط فراگیر بودن بیماری است. در مورد
بیماریهای زایش از آب، شرط فراگیر بودن به صورت زیر تعریفمیشود : "هر گاه توزیع آماری [میانگین (m) و انحراف معیار (d)] یک بیماری زایش از آب در یک بازهی زمانی مشخص باشد، زمانی آب عامل شیوع بیماری خواهد بود که تعداد مبتلایان به آن، در همان بازهی زمانی، از d٣+m بیشتر باشد."
سابقهی جست و جوی میکروبها در آب از سال ١٧٧٤ و در پی اثبات ارتباط شیوع بیماریهای وبا و حصبه با آب، تلاش برای شناسایی و تعیین مقدار عاملهای بیماریزا در آب آغاز شد; اما در عمل بهرغم تمهیدهای بسیار، جست و جو و شمارش عاملهای بیماریزا در آب، به عنوان آزمونهای رایج و روزانه، به دلیل تعداد اندک عاملهای بیماریزا در آب و در نتیجه نیاز به برداشت حجم زیاد نمونه، طول عمر به نسبت کوتاه عاملهای بیماریزا در آب و الزام به تکرار مونهبرداری و آزمون در حداقل زمان، نیاز به تجهیزات ویژه و کارکنان مجرب و گستردگی عاملهای بیماریزا در آب به شکست انجامید. از این رو پژوهشگران به جست و جوی یافتن میکروارگانیسمی برآمدند که بتواند ضمن برخورداری از ویژگیهای باکتریهای مدفوعی و یا دارا بودن منشا گوارشی (پنجرهی ١)، نشانگر حضور عاملهای بیماریزا در آب باشد. سرانجام گروه کلیفرمها که اغلب و نه تمامی ویژگیهای باکتری شاخص (پنجرهی ٢) را دارد، به عنوان مشخصهی آلودگی آب به مدفوع حیوانات خونگرم برگزیده شد.