سیستم اختلاط سریع (Flash Mixer)
هدف از عمل اختلاط، علاوه بر اختلاط سریع داروهای شیمیایی با آب، توزیع یکنواخت دارو در آب به منظور ناپایدار کردن کلوییدها میباشد. این عمل در واحد اختلاط سریع با افزودن مواد منعقدکننده به آب خام و به همزنی آن صورت میگیرد. اختلاط سریع عموما" اولین فرایند تصفیه است. این مرحله برای اختلاط سریع و کامل منعقدکننده ضروری است و عدم اختلاط کامل، باعث افزایش کدورت آب خروجی و ازدیاد مصرف ماده دلمهساز میشود. مهمترین عوامل موثر در انعقاد عبارتند از: نوع ماده منعقدکننده، میزان تزریق، غلظت محلول، تغییرات PH، سرعت و مدت بههمزنی، درجه حرارت آب، میزان و اندازه مواد معلق.
تاثیر عوامل متعدد بر پدیدهی انعقاد و پیچیدگی مکانیسمهای عمل سبب شده است که مبانی تئوریک منسجم و مورد قبول همگانی برای طراحی این واحد وجود نداشته باشد. شناخته شدهترین مبنای تئوریک برای برای طراحی بههمزنی، بر اساس مطالعات کمپ و گرادیان سرعت میباشد.
زمان ماند در حوضچهی اختلاط سریع (طبق نشریه 121 وزارت نیرو) کمتر از 30 ثانیه، مقادیر پیشنهادی توسط سازندگان اروپایی حدود 60 ثانیه و برخی تحقیقات جدید، زمان ماند در حد کسری از ثانیه را توصیه میکنند.
آلودگی آبهای زیرزمینی با فاضلاب
فاضلابها به دلیل دارا بودن مواد آلاینده نظیر مواد مغزی ، ترکیبات آلی پایدار ، چربی و روغن ، پاک کنندهها و ....چنانچه بدون تصفیه وارد منابع زیستی شوند آنها را آلوده میکنند . در حقیقت فاضلاب محلول رقیقی است که کلیه آبهای مازاد حاصل از فعالیتهای حیاتی انسان را در بر میگیرد و شامل آبهای مصرفی ناشی از بهداشت فردی مثل حمام ، شستشوی زمین ، ظروف و لباس و غیره میباشد که 9/99 درصد آن را آب و بقیه یعنی 1/0 درصد آن را مواد جامد معلق و محلول تشکیل میدهد .
عملاً میتوان گفت مهمترین مواد موجود در فاضلاب شامل مواد آلی ، ازت ، فسفر ، کربن ، کلسیم ، منیزیم ، سولفات ، کلرور ، کربنات و بعضاً ترکیبات سنگین و غیره میباشد . عوامل بیماری زا را نیز باید به این سیاهه اضافه کرد
آشغالگیر
آشغالگیری که اولین واحد تصفیه خانه های رایج می باشد، عمل حذف آشغالهای با اندازه نسبتا بزرگ از فاضلاب عبوری را انجام می دهد که منبع مهمی برای میزان BOD فاضلاب محسوب شده و نیز امکان آسیبب رسانی به تجهیزات مکانیکی تصفیه خانه را دارند. آشغالگیرها معمولا از میله های با جنس استیل که بصورت موازی کنار هم قرار می گیرند تشکیل شده و تمیز کردن آنها بصورت دستی و یا مکانیکی انجام می شود.
آشغالگیر مکانیکی
در آشغالگیرهای مکانیکی، شبکه آشغالگیر توسط یک بازوی مکانیکی که از یک سوییچ در بالادست آشغالگیر فرمان می گیرد، تمیز می شود.
برخی ویژگیهای آشغالگیرهای مکانیکی عبارتند از :•حداقل مقاومت در برابر جریان آب و کمک به استفاده موثرتر از کانال • نگهداری و تعمیر آسان آشغالگیر
واحد پیشتهنشینی (Pre-sedimentation module) :
واحد پیشتهنشینی (Pre-sedimentation module) :
در مواقعیکه مواد معلق در آب از 1000 میلیگرم در لیتر بیشتر شوند، برای کاهش کدورت در زلالسازها از واحد پیشتهنشینی استفاده میشود. به عبارت دیگر زلالسازها برای زلالسازی آب خام با کدورت مشخصی طراحی میشوند. چنانچه کدورت آب خام به بیش از حد طراحی سیستمهای زلالساز برسد، نیاز به پیشتهنشینی است که این پیشتهنشینی میتواند بهصورت سادهی فیزیکی و یا با کمک مواد شیمیایی و فرایندهای زلالسازی باشد.
برای حذف مواد معلق بزرگتر از 200 میکرون، تهنشینی ساده و برای مواد معلق کوچکتر و با وزن مخصوص پایین، معمولا" نیاز به تهنشینی به کمک مواد شیمیایی منعقدکننده است.
حوضهای پیشتهنشینی بر دو نوع میباشند:
- بدون لجنروب مکانیکی
- با لجنروب مکانیکی
برای جمعآوری لجن، شیب کف حوضهای نوع اول را بسیار زیاد در نظر میگیرند(45 تا 60 درجه) و در نتیجه، عمق این نوع تهنشینی نسبت به نوع پیشتهنشینی با لجنروب مکانیکی بیشتر است. در جایی که ظرفیت تصفیهخانه بالا باشد و یا میزان مواد معلق زیاد باشد، نوع پیشتهنشینی با لجنروب مکانیکی را توصیه میکنند.
پیشتهنشینی با لجنروب نیز از نظر شکل هندسی دارای دو گونه میباشد:
- مستطیلی
- دایرهای
ایستگاه پمپاژ آبگیری و حوضچهی شیرآلات ورودی
ایستگاه پمپاژ آبگیری و حوضچهی شیرآلات ورودی:
با توجه به اینکه آب برداشتی از رودخانه، دریاچه و یا چاه میباشد، از یک ایستگاه پمپاژ برای آبگیری و انتقال آن به سایر یگانهای تصفیهخانه استفاده میشود. با توجه به دبی آب مورد نیاز و همچنین هد مورد نیاز، تعداد پمپها و ظرفیت آنها تعیین میشود. آب ورودی به تصفیهخانه، توسط شیرهای کنترلی تنظیم و بین مدولها تقسیم میگردد.
با بهره گیری از تکنیک نانوفیلتراسیون
سازمان های آب و فاضلاب ، وزارت بهداشت و محیط زیست را به نحو فزاینده ای افزایش دهد.
او ادامه داد : با توجه به اینکه امروزه سد سازی اصلی ترین کار برای تامین آب شرب است ، وجود سیستم های به منظور حذف این ترکیبات در تصفیه خانه ها ضروری است.
وی خاطر نشان کرد : ترکیبات تری هالو متان جزء ترکیبات آلی آروماتیک طبقه بندی می شوند که بر اثر واکنش فاضلاب و آلایند ه های طبیعی مانند جلبک ها با کلر به وجود می آیند.
این ترکیبات خطرناک جزء گروه A مواد سرطانزا محسوب می شوند و سرطانزایی آنها
در انسان به اثبات رسیده است و همچنین ضمن افزایش احتمال ابتلا به سرطا ن های
گوارشی و اختلال در سیستم تنفسی می توانند به صورت آماری تعداد زایمان جنین مرده
را افزایش دهند.
دکتر صمدی افزود : در حال حاضر متداولترین روش گندزدایی آب کلر زنی آن است
دستگاههای آب شیرین کن
یک نهاد مهم زیست محیطی اعلام کرد نمک زدایی از آب دریا برای استفاده از آن به عنوان آب نوشیدنی، شیوه بدی برای مقابله با کمآبی در نقاط مختلف جهان است و میتواند به تغییرات آب و هوایی شدیدتری بیانجامد.
اما برخی از دانشمندان با این یافتهها مخالفند و میگویند نقش شیرین کردن آب در گرم شدن هوای جهان بسیار جزیی است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از ژنو، "صندوق جهانی حیات وحش "WWF اعلام کرد مطالعه محققان آن به این نتیجه رسیده است که شیرین کردن آب انرژی زیادی مصرف میکند، گازهای گلخانهای منتشر میکند و در برخی نواحی ساحلی، باعث نابودی حیات دریایی میشود.
جیمی پیتاک رییس برنامه "آب آشامیدنی" WWFگفت تعداد دستگاههای آب شیرین کن به سرعت رو به افزایش است و اگر این روند همچنان ادامه یابد، میزان انتشار گازهای گلخانهای و تغییرات آب و هوایی بیشتر خواهد شد.
وی گفت صندوق جهانی حیات وحش تعداد آب شیرینکنهای جهان را حدود یک هزار دستگاه تخمین میزند و اضافه کرد که به دست آوردن اطلاعات دقیق در این رابطه کار دشواری است و به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
نمکزدایی در نقاط مختلف جهان به ویژه در استرالیا، خاورمیانه، اسپانیا، انگلستان، آمریکا، هند و چین یک روند صعودی را در پیش گرفته است.
مبانی کار تصفیهخانههای آب
تصفیهخانههای آب نقشی کلیدی در تامین آب بهداشتی قابل نوشیدن برای مردم بازی میکنند. در این تصفیهخانهها فرایندهای شیمیایی و فیزیکی پیچیدهای بر روی آب خام انجام میگیرد تا قابل نوشیدن گردند. از این پس قصد داریم تا یک سلسله مطالبی در مورد نحوهی عملکرد این سیستمها ارایه کنیم. امیدوارم که مفید واقع گردند. قابل ذکر است که موارد ارایه شده از کتابچهها، گزارشها و همچنین بازدیدهایی است که انجام دادهام و یا مطالعه کردهام. امیدوارم که مطالب برای دوستان عزیز مفید باشد و چنانچه نظرات شما در این موضوع ارایه گردد بسیار مورد توجه اینجانب قرار خواهد گرفت.
قبل از طراحی تاسیسات آبگیری، انتقال و تصفیهی آب برای آشامیدن و مصارف دیگر، باید از کیفیت و کمیت آب منبع تامینکننده در طول عمر مفید یک طرح مطمین بود و این بخش از مطالعات است که در برنامههای توسعهی منابع آب در سطح کلان و منطقهای مورد توجه قرار میگیرد. بنابراین باید کیفیت آب مورد نیاز تمام مصارف را دانستو تغییرات احتمالی کیفیت آبهای موجود را نیز پیشبینی نمود زیرا هر گام در راه توسعه، روی کمیت و کیفیت منابع آب موثر است که در واقع جنبههای منفی و یا تخریبی آن بیشتر است. مهمترین هدف در تصفیهی آب برای مصرف آشامیدنی، از بین بردن عوامل زندهی بیماریزا در صورت وجود آن در آب خام است بهطوریکه مصرف آن برای انسان بیخطر گردد. بهعلاوه آب از نظر رنگ، بو و کدورت در حدی باشد که مورد قبول مصرفکننده قرارگیرد و در نهایت اینکه هزینههای انجام کار ئارای توجیه اقتصادی باشد و قیمت تمام شدهی آب از توجیه اقتصادی قوی برخوردار باشد. اغلب آبها دارای ناخالصیهایی هستند و هدف از تصفیهی آب، رساندن این ناخالصیها به حد مجاز تعیینشده یعنی استانداردهای آب آشامیدنی است. معمولا" آب طبیعی هم برای مصارف آشامیدنی و بهداشتی و هم برای مصارف صنعتی، نیازمند تصفیه است. تصفیهی آب برای مصارف آشامیدنی و بهداشتی، آسانتر و ارزانتر از تصفیهی آب برای مصارف صنعتی است.